Rasismista tehdään vuosittain satoja rikosilmoituksia, mutta tuomioistuimeen asti yltää vain muutamia kymmeniä tapauksia. Puumalaisen mukaan poliisi, syyttäjät ja tuomarit tarvitsevat lisää koulutusta rasismista.
Rasismipykäliä ovat Suomen rikoslaissa kiihottaminen kansanryhmää vastaan, syrjintä kansallisen alkuperän vuoksi ja vielä koventamisperuste, jota sovelletaan kun rikos, vaikkapa kunnianloukkaus tai pahoinpitely, kohdistuu uhriin tämän kansallisuuden vuoksi.
Poliisiammattikorkeakoulun selvitysten mukaan rikosilmoitusten määrä näistä rasistisia piirteitä sisältävistä rikoksista on kasvanut viime vuosina 500:aan.
Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain tilastokeskuksella teettämänsä selvityksen, jonka mukaan vuonna 2005 annettiin kuitenkin vain parikymmentä tuomiota rasismipykälien perusteella. Se, kertooko tämä tilastoero oikeusviranomaisten välinpitämättömyydestä rasismia kohtaan, on vielä tieteellisesti tutkimatta. Viisi vuotta sitten Euroopan neuvoston rasismin ja suvaitsevaisuuden vastainen komissio ECRI arvosteli Suomen viranomaisten asenteita.
Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalaisen mukaan toivomisen varaa on yhä niin syrjintä-, kiihotus- kuin koventamispykälänkin käytössä.
- Koventamisperusteen tutkinta on varsin uusi säännös. Poliisi- ja syyttäjäkunnassa sitä ei ehkä vielä osata ottaa osaksi rikosten tutkintaa silloin kun siihen on syytä. Sinänsä sen ei pitäisi olla nähdäkseni vaikeata, koska perusasiahan rikostutkinnassa on tekijän motiivin selvittäminen. Rasistisen motiivin selvittäminen on ihan luontevaa silloin kun siihen on tarve, Puumalainen kertoo YLE Uutisten haastattelussa.
Ulkomaalaistaustaisten ihmisten määrä Suomessa kasvanut yli 100 000:een Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ja kasvaa yhä. Vähemmistövaltuutetun mukaan ulkomaalaistaustaisten määrään, rikosilmoitus- ja tuomiotilastoihin sekä maahanmuuttajien haastattelututkimuksiin perustuen voidaan arvioida, että rasismirikoksista vain pari prosenttia tulee ilmi.
Koko oikeussuojan logistiikkaketju poliisista tuomioistuimiin kaipaakin lisää rasismitietoa. Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen toivoo, että viranomaisille annettaisiin aiheesta entistä enemmän koulutusta.