Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutosta vastaan jättihanke

16 maailman suurimpiin kuuluvaa kaupunkia ja lukuisat suuryritykset käynnistivät keskiviikkona hankkeen, jota pidetään ehkä maailman suurimpana käytännön toimena ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Hanketta johtaa Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton ja hänen perustamansa säätiö William J. Clinton Foundation. Säätiö on varannut hankkeeseen miljardeja dollareita.

Projektin tarkoituksena on tehostaa suurkaupunkien vanhojen rakennusten energiankäyttöä. Vanhojen rakennusten eristys on usein erittäin huono, mikä johtaa lämmön vuotamiseen talviaikaan ja kylmän ilman vuotamiseen kesän ilmastointikaudella.

Myös rakennusten lämmitysjärjestelmiä uudistetaan ja valaistusta tehostetaan mm. vaihtamalla vanhat valaisimet energiansäästölamppuihin.

Energiasäästöistä tuottoja omistajille Hankkeeseen osallistuvat pankit myöntävät rakennuskohteisiin edullisia lainoja. Tämä ei ole pelkästään hyväntekeväisyyttä, sillä energiansäästö maksaa pitkällä aikavälillä itsensä takaisin ja parantaa omistajien tuottoja. Lontoon pormestarin Ken Livingstonen mukaan kyseessä on suurin yksittäinen teko ilmastonmuutoksen estämiseksi. Rakennukset aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuoneilmiötä aiheuttavista päästöistä. Vanhoissa kaupungeissa vuotavat rakennukset ovat suurin päästölähde. Kulutusta karsitaan kymmeniä prosentteja

Korjaushankkeeseen mukaan tulevien rakennusten energiankulutusta pyritään pienentämään noin 25 - 50 prosenttia.

New Yorkin kaupunki on sitoutunut alentamaan kasvihuonekaasupäästöjään 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Pormestari Michael Bloombergin mukaan nyt julkistetulla hankkeella on käänteentekevä merkitys tavoitteen saavuttamiseen.

Hankkeeseen osallistuvat kaupungit ovat Bangkok, Berliini, Chicago, Houston, Johannesburg, Karachi, Lontoo, Melbourne, Mexico City, Mumbai, New York, Rooma, São Paulo, Söul, Tokio ja Toronto.

Suosittelemme sinulle