Hyppää sisältöön

Putin: USA:n ohjuskilpihanke vaarallinen

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa amerikkalaisten ohjustorjunta-aseiden sijoittamisen Eurooppaan muuttavan maanosan ruutitynnyriksi.

Putin sanoi tiistaina Moskovassa vierailevalle Portugalin pääministerille, että ohjuskilpihanke on Venäjän mielestä vahingollinen. Hän sanoi sen luovan uusia ja turhia riskejä koko kansainvälisten suhteiden järjestelmään.

Yhdysvaltain mukaan Puolaan ja Tshekkiin tuleva ohjuspuolustusjärjestelmä on tarkoitettu torjumaan niin sanottujen roistovaltioiden kuten Iranin ja Pohjois-Korean suunnasta tulevaa uhkaa eikä Venäjän ohjuksia.

Venäjä on teki tiistaina koelaukaisun uudella mannertenvälisellä monikärkiohjuksellaan, joka on suunniteltu korvaamaan sen ikääntyneet ohjukset. Armeijan mukaan uudet RS-24-ohjukset pystyvät välttämään vastapuolen ohjustorjunnan.

Uusilla ohjuksilla Venäjä pyrkii korvaamaan ikääntyneitä RS-18- ja RS-20-ohjuksiaan. Uusi ohjustyyppi voidaan varustaa kymmenellä taistelukärjellä.

Testiohjus laukaistiin Plesetskin avaruuskeskuksesta Arkangelin alueelta, noin 400 kilometrin päästä Suomen rajalta.

Venäjän ja EU:n suhteet paranevat Portugalin puheenjohtajuuskaudella? Presidentti Putin toivoo, että Venäjän ja EU:n suhteet paranevat, kun Portugalista tulee unionin puheenjohtajamaa Saksan jälkeen. Putin isännöi Portugalin pääministerin Jose Socratesin vierailua Moskovassa. EU:n puheenjohtajuus siirtyy Saksalta Portugalille heinäkuun alussa. "Toivon, että kun Portugal ottaa EU:n puheenjohtajuuden hoitoonsa, Venäjän suhde eurooppalaisiin kumppaneihin saa uutta voimaa", Putin sanoi. Taannoinen EU:n ja Venäjän huippukokous Samarassa käytiin viileissä tunnelmissa. Saksan liittokansleri Angela Merkel arvosteli tuolloin Venäjän ihmisoikeustilannetta. Myöskään Puolan lihakiistaan ei löydetty ratkaisua. Portugalin pääministeri Jose Socrates vältti keskustelun lihakiistasta ja sanoi, että ihmisoikeuksia, demokratiaa ja sananvapautta tulee tavoitella, mutta EU:n ja Venäjän ei pidä luennoida asiasta toisilleen. Kreml arvioi Putinin ja Socratesin kohtaamista erittäin myönteiseksi. Reuters, Itar-Tass, AFP, AP, DPA

Suosittelemme sinulle