Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Apple ja EMI poistivat musiikin kopiosuojauksia

Yhdysvaltalaisen tietotekniikkayritys Applen iTunes-kauppa on ensimmäisenä nettikauppana alkanut myydä valtavirtamusiiikkia ilman kopiosuojauksia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Musiikin Internet-markkinoilla edistysaskeleena pidettävää suojauksen poistoa kokeilee ensimmäisenä levy-yhtiö EMI, jonka katalogista tiensä iTunes-kauppaan löytävät muun muassa Coldplay, The Rolling Stones, Frank Sinatra ja Norah Jones.

Muut levy-yhtiöt ovat ilmoittaneet seuraavansa suojauksen poiston vaikutusta musiikin Internet-markkinoihin.

Niin sanotulla DRM-suojauksella on tähän mennessä rajoitettu muun muassa kappaleesta otettavien kopioiden määrää. Suojaus on kuitenkin aiheuttanut myös sen, että Applen iTunes-kaupasta ostetut kappaleet eivät ole suoraan toimineet muissa kuin Applen omissa iPod-soittimissa.

EMI ja Apple ilmoittivat yhteistyöstään huhtikuussa. Yhtiöiden mukaan DRM-suojauksen poistaminen palvelee kuluttajia tekemällä ostamisesta helpompaa ja tarjoamalla markkinoille parempilaatuista musiikkia.

Ennen EMI:n ja Applen yhteistyötä vain pienet musiikkikaupat ovat myyneet suojaamattomia kappaleita. Niiden tarjonta on rajoittunut enimmäkseen pienten riippumattomien levy-yhtiöiden tuotantoon.

Suosittelemme