Hyppää sisältöön

Tupakat tumpattiin ravintoloissa puoliltaöin

Suurin osa ravintoloista on muuttunut puoliltaöin savuttomiksi. Tänään perjantaina voimaan astuneen tupakkalain mukaan tupakointi on kielletty ravintoloiden, kahviloiden ja muiden ravitsemusliikkeiden kaikissa sisätiloissa.

Kielto on osa ravintolatyöntekijöiden työsuojelua ja työntekijöiden ja asiakkaiden terveydensuojelua.

Tupakointi sisätiloissa on kuitenkin mahdollista, jos se järjestetään niin, että lain tavoite ravintoloiden täydestä savuttomuudesta toteutuu. Erillisiä tupakointitiloja on kuitenkin rakentanut melko harva ravintola. Osalle ravintoloista on myönnetty kahden vuoden siirtymäaika.

Suomessa 15 - 64-vuotiaista kansalaisista tupakoi noin viidennes. Tupakkalain toteutumista valvovat sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus, lääninhallitukset ja kunnat. EU kaavailee unioninlaajuisia tupakointikieltoja

EU:n terveysministerit puolestaan pohtivat perjantaina koko unionin laajuista tupakointikieltoa julkisissa tiloissa ja ravintoloissa.

EU:n terveyskomissaari Markos Kyprianou sanoo, että tupakointikielto vähentää tupakointihaluja.

- Jos esimerkiksi nuoret eivät voi polttaa huvittelupaikoilla, he eivät omaksu koko tapaa, sanoo komissaari.

Nykyisin rajoitukset EU-maissa vaihtelevat. Tiukimpia ovat olleet Irlanti, Pohjoismaat, Italia ja Espanja. Jopa hännänhuippu Saksa rajoittaa syyskuusta tupakointia julkisissa rakennuksissa ja liikennevälineissä.

Maailman terveysjärjestö WHO on eniten huolissaan kehitysmaista, joissa tupakan aiheuttamat kuolemat ovat rajussa kasvussa. WHO vaatii tupakkakieltoa julkisiin tiloihin koko maailmassa. WHO:n mukaan lähes puolet maailman lapsista altistuu yhä tupakansavulle.

Kiinan tupakkakuolemien odotetaan kaksinkertaistuvan yli kahteen miljoonaan vuodessa. Kiina on luvannut pitää ainakin savuttomat olympiakisat, mutta keskustelu tupakoinnin rajoittamisesta on maassa vasta alkamassa.

Suosittelemme sinulle