Hyppää sisältöön

Jopa tuhat loukkaantui G8-mielenosoituksessa

Rostockin lauantaisessa G8-mielenosoituksessa puhjenneissa mellakoissa loukkaantui jopa tuhat ihmistä. Poliiseja loukkaantui yli 400, 30 heistä vakavasti.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan 520 mielenosoittajaa loukkaantui ja 20 heistä vakavasti.

Lisäksi 125 mellakoijaa otettiin kiinni. Suurin osa heistä on Saksan polisiin mukaan päästetty jo vapaaksi. Poliisin mukaan kiinni otettujen, väkivaltaisten mielenosoittajien joukossa oli saksalaisten lisäksi bulgarialaisia, itävaltalaisia, japanilaisia, ruotsalaisia, espanjalaisia, ranskalaisia ja venäläisiä.

Mielenosoituksen järjestäjät ovat tuominneet väkivallan ja arvostelleet kärjekkäästi väkivaltaisia mielenosoittajia. Mielenilmauksen järjestäjät korostavat, ettei mellakoinnilla ole mitään oikeutusta. Järjestäjät ovat myös vetäneet takaisin syytöksensä, että poliisi olisi aloittanut yhteenoton ja sanovat, että mellakan alku oli kokonaan väkivaltaisten mielenosoittajien syytä.

Yö sujui Rostockissa rauhallisesti ja satamakaupungissa aloitettiin sunnuntaina aamulla mellakoinnin tuhojen siivoaminen. Kaupunki lähetti siivoustyöhön satakunta ihmistä. Siivousryhmät ovat keränneet mellakoijien heittämiä pulloja ja kiviä.

Lisäksi sunnuntaina pystytään arvioiden mukaan korjaamaan myös riehujien hajottamat tieosuudet. Osa riehumaan äityneistä mielenosoittajista repi katukiviä irti useiden neliömetrien alueelta heittokiviä saadakseen.

Suurin osa ensi viikolla pidettävän G8-kokouksen vastaiseen mielenosoitukseen osallistuneista käyttäytyi rauhallisesti. Poliisin mukaan paikalla oli noin 25 000 ihmistä; väkivaltaisia riehujia heistä oli arvioiden mukaan kolmisen tuhatta.

Rostockiin odotetaan myös lisää mielenosoituksia keskiviikkona alkavan johtavien teollisuusmaiden kokouksen vuoksi. Yhdysvaltain, Britannian, Saksan, Ranskan, Italian, Kanadan, Japanin ja Venäjän muodostama G8-ryhmä kokoontuu Rostockin läheiseen Heiligendammiin tiukkojen turvatoimien suojissa kolmeksi päiväksi.

Suosittelemme sinulle