Hyppää sisältöön

Amnesty tuomitsee Israelin turvamuurin

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsee jyrkästi Israelin rakentaman turvamuurin, joka eristää palestiinalaisalueita Länsirannalla.

Amnesty pitää muuria laittomana ja sanoo tänään julkaistavassa raportissaan, että muuri on aiheuttanut kuolemaa sekä monenlaista muuta kärsimystä palestiinalaisten keskuudessa. Järjestö tuomitsee myös Israelin siirtokuntapolitiikan. Palestiinalaisia järjestö puolestaan vaatii lopettamaan iskut israelilaisia siviilejä vastaan.

Amnesty huomioi Israelin huolen omasta turvallisuudestaan, mutta se ei kuitenkaan oikeuta rikkomaan kansainvälistä lakia tai kohtelemaan väärin tuhansia palestiinalaisia. Muuri ja muut Israelin asettamat rajoitukset ovat Amnestyn mukaan käytännössä romahduttaneet palestiinalaisten talouden. Järjestön raportin mukaan liikkumista rajoittavat ja hankaloittavat tekijät ovat myös suoraan tai epäsuorasti aiheuttaneet monen palestiinalaisen kuoleman. Esimerkkinä raportti mainitsee sairaalahoitoon kuljetettavien palestiinalaisten seisottamiset turvamuurin ja alueen teiden tarkastuspisteillä.

Amnestyn mukaan muuri ja muut rajoitukset sekä Israelin siirtokuntapolitiikka vain syventävät entisestään jännitteitä alueella. Järjestö vaatiikin Israelia pikaisesti purkamaan turvamuurin sekä lopettamaan palestiinalaisalueiden saarron ja siirtokuntien rakentamisen. Palestiinalaisia Amnesty puolestaan vaatii lopettamaan iskut israelilaisia siviilejä vastaan. Järjestön mukaan YK:n pitäisi järjestää alueelle kansainvälinen ihmisoikeuksien valvontajärjestelmä, joka vahtisi, että molemmat osapuolet noudattavat kansainvälisiä lakeja.

Tiistaina tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta Kuuden päivän sodan syttymisestä. Syyriaa ja Egyptiä vastaan käymässään sodassa Israel valloitti Länsirannan, Gazan kaistaleen ja Itä-Jerusalemin.

AFP, AP, Reuters

Suosittelemme sinulle