Hyppää sisältöön

Tynkkynen: Ilmastomuutosta torjumalla lisää työpaikkoja

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija, vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen uskoo, että ilmastomuutoksen torjuminen voi luoda työpaikkoja useille aloille.

Tynkkynen sanoo sanomalehti Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että ilmastonmuutosta ei voida pysäyttää, mutta sitä voidaan hidastaa. Tynkkysen mielestä ilmaston muutos on otettava haasteena eikä uhkana.

Hallituksen ilmastoasiantuntijan mukaan uusia työpaikkoja voidaan synnyttää esimerkiksi tuulivoimateollisuuteen ja bioenergiasektorille. Myös rakennusalalla Tynkkynen näkee mahdollisuuksia yrityksille, jotka erikoistuvat energiansäästöön tähtääviin muutostöihin. Energiatehokkaan rakennustekniikan arvioidaan voivan puolittaa lämpöenergian kulutuksen.

Tynkkysen mielestä energiaa voidaan säästää käyttämällä sitä tehokkaammin, eikä elintasosta tarvitse sen takia tinkiä.

- Pelletillä talo lämpiää yhtä hyvin kuin öljyllä, mutta ilman päästöjä.

Hiilidioksidipäästöistä kaksi kolmasosaa tulee energiantuotannosta, kun liikenteen osuus päästöistä on yksi kuudesosa. Siksi on luonnollista aloittaa päästöjen vähentäminen energiasektorilta.

Liikenteessä vielä parannettavaa Tynkkysen mukaan Suomi kuitenkin laahaa liikenteessä muun Euroopan perässä. Useissa Euroopan maissa on otettu käyttöön tietullit, ruuhkamaksut tai päästöihin perustuva autoverotus. - Siitä huolimatta että levitämme ekohuumaa maailmalle, Suomi on kansainvälisesti jäänyt jälkeen monella rintamalla. Joillakin suorastaan viimeiseksi. Ilmastopoliittisen asiantuntijan tehtävän perustamisesta sovittiin hallitusneuvotteluissa. Hallituksen asiantuntijana Tynkkysen tehtävänä on ensimmäisen vuoden aikana valmistella Suomen ilmasto- ja energiapoliittisen selonteko. 29-vuotias Oras Tynkkynen on ollut pitkään aktiivinen ilmastokysymyksissä ja kuuluu muun muassa ympäristö- ja kehitysjärjestö Maan ystävien perustajajäseniin. Kesällä hän aikoo kirjoittaa pro gradu -tutkielmansa.

Suosittelemme sinulle