Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Afganistan pyysi Suomelta materiaaliapua

Afganistan on pyytänyt materiaaliapua Suomelta. Apua pyydetään armeijalle, poliisille ja rajajoukoille. Pyyntö esitettiin puolustusministeri Jyri Häkämiehelle, joka tapasi keskiviikkona Afganistanin presidentin Hamid Karzain.

Avaa Yle-sovelluksessa

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa Häkämies tapasi keskiviikkona ensin puolustusministeri Abdul Rahim Wardakin. Wardakin jälkeen vuorossa oli presidentti Hamid Karzai.

Presidentti Karzai esitti Häkämiehelle mielenkiintoisen pyynnön. Karzai toivoo Suomelta materiaaliapua armeijalleen, poliisille ja rajajoukoille. Joukoille kelpaisivat myös ne 100 000 rynnäkkökivääriä, jotka edellinen Matti Vanhasen hallitus kieltäytyi antamasta.

- He toivoivat materiaalitukea, ja erityisesti nämä AK-Kalashnikovit nousivat esiin presidentti Karzain toimesta. Hän sanoi erityisesti, että rajajoukot tarvitsevat lisää aseistusta, jotta he voivat turvallisuuspuolella ottaa vastuuta enemmän, Häkämies kertoo.

Pohjois-Afganistanissa toimivat suomalaiset haluaisivat käyttöönsä helikopterin kiireellisiä evakuointeja varten.

- Tämä asia on niin tärkeä, että sovimme, että ryhdymme heti poliittisella tasolla toimeen ja selvitykseen siitä, Häkämies sanoo.

Puolustusministeri, yliluutnantti Jyri Häkämies on lauantaista lähtien perehtynyt pohjoisessa Afganistanissa suomalaisen kriisinhallintajoukon oloihin ennen keskiviikon tapaamistaan maan johdon kanssa Kabulissa.

Suomalaiset toimivat Afganistanissa ruotsalaisten alaisuudessa ja päällystöä myöden kaikista aistii, että suomalaiset haluaisivat aivan oman vastuualueensa.

Sellainen käsitys Häkämiehen vierailun aikana on syntynyt, että Suomi olisi valmis jonkinlaisiin lisäpanostuksiin Afganistanissa. Niiden määrästä ja laadusta päättää kuitenkin hallitus, joka syksyllä valmistaa laajemman selvityksen suomalaisesta kriisinhallinnasta.

Suosittelemme