Hyppää sisältöön

Pakistan: Punaisen moskeijan johtaja surmattu

Pakistanin turvallisuusjoukot ovat surmanneet Punaisen moskeijan hengellisen johtajan Abdul Rashid Ghazin. Maan sisäministeriöstä kerrotaan, että Ghazi surmattiin piiritettyyn moskeijaan tehdyn hyökkäyksen yhteydessä Islamabadissa.

Pakistanin armeija aloitti yöllä neuvotteluiden kariuduttua hyökkäyksen moskeijaan, jota se oli piirittänyt kahdeksan päivää. Viranomaisten mukaan uusin neuvotteluyritys piirityksen lopettamiseksi kariutui, kun moskeijaa johtava Abdul Rashid Ghazi kieltäytyi päästämästä naisia ja lapsia ulos rakennuksesta.

Ainakin 50 moskeijaan linnoittautunutta islamistitaistelijaa ja useita armeijan sotilaita on kuollut taisteluissa. 50 islamistitaistelijan kerrotaan antautuneen.

Armeijan mukaan sotilaat ovat onnistuneet ottamaan haltuunsa suurimman osan moskeijan ja uskonnollisten koulujen muodostamasta alueesta. Konekiväärein, polttopulloin ja käsikranaatein varustautuneet islamistit jatkavat yhä ankaraa vastarintaa eri puolilla aluetta. Islamistitaistelijat jatkavat tulitusta esimerkiksi moskeijan minareetista.

Armeija sanoo myös vapauttaneensa moskeijasta 30 naista ja lasta. Heidän joukossaan olivat myös Abdul Rashid Ghazin vaimo ja tytär. Jo aiemmin 20 lasta pääsi pakenemaan moskeijasta.

Pakistanin hallituksen mukaan Taliban-henkiset militantit pitävät yhä panttivankinaan satoja naisia ja lapsia.

Punaiseen Moskeijaan linnoittautuneet, sharia-lakia kannattavat kovan linjan islamistit ovat sanoneet vastustavansa Pakistanin nykyjohtoa ja presidentti Pervez Musharrafin Yhdysvaltoja myötäilevää linjaa.

Pakistanin hallitus puolestaan sanoo, että moskeijassa on al-Qaidaan kuuluvia terroristeja.

Armeija sanoo yrittävänsä lopettaa piirityksen nopeasti ja säästää moskeijassa olevien naisten ja lasten hengen. Alueelle on tuotu yli sata ambulanssia.

Suosittelemme sinulle