Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kuudennen ydinvoimalan kannatus selvässä laskussa

Kuudennen ydinvoimalan rakentamisen kannatus näyttäisi laskeneen selvästi. Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan teettämässä kyselyssä ainoastaan hieman runsas kolmannes vastaajista kannatti voimalan rakentamista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä viime lokakuussa Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä uutta ydinvoimalaa kannatti yli puolet vastaajista. Nyt Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan kyselyssä kuudennen ydinvoimalan rakentamista sanoi kannattavansa 36 prosenttia ja vastustavansa 46 prosenttia vastaajista.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää kuudennen ydinvoimalan suosion romahtamista yllättävänä. Hänestä on vaikea nähdä, että viime kuukausina olisi tapahtunut mitään, mikä selittäisi asenteiden muutoksen.

- Ehkä viidennen reaktorin (Olkiluoto 3:n) työmaan ongelmat ovat aiheuttaneet eron. Toisaalta niiden voisi kuvitella vaikuttavan myös päinvastaiseen suuntaan kertomalla siitä, kuinka tarkasti meillä viranomaiset valvovat kaikkea tekemistä, mikä liittyy ydinvoimaan, Pekkarinen puntaroi.

Etelä-Suomen Sanomat tiedusteli mielipidekyselyn yhteydessä myös kansalaisten halukkuutta vähentää omaa energiankulutustaan. Kahdeksan kymmenestä vastaajasta ilmoitti olevansa valmiita haasteeseen.

- Se on erittäin positiivinen viesti. Kunpa tuo asenne näkyisi myös käytännön toimina. Vielä se ei ole näkynyt, Pekkarinen sanoi.

Kyselyä varten haastateltiin puhelimitse tuhatta 15 - 79-vuotiasta suomalaista ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä. Naisia vastanneista oli 515, miehiä 488. Haastattelut tehtiin 3. - 11. heinäkuuta.

Suosittelemme sinulle