Hyppää sisältöön

Paistolämpötilan alentaminen vähentää myrkkyä ranskanperunoissa

Teollisuus ja kuluttajat voivat vähentää ruuan sisältämiä akryyliamideja alentamalla paistolämpötiloja, kertoo pohjoismainen tutkimus. Myös varastointilämpötilalla ja -kosteudella on merkitystä akryyliamidin muodostumisessa etenkin perunoihin. Lisäksi raaka-aineina käytettävillä perunalajikkeilla on vaikutusta.

Akryyliamidi on myrkky, jonka epäillään aiheuttavan syöpää. Akryykliamidia voi olla muun muassa ranskalaisissa, perunalastuissa, kahvissa ja näkkileivässä.

Tutkimusyksikön johtaja Kimmo Peltonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta sanoo, että teollisuuden tulisi kehittää tuotantoprosessejaan sellaiseksi, että akryyliamidin määrä vähenee. Toistaiseksi viranomaisten vaatimukset eivät ole kuitenkaan hänen mukaansa muuttumassa.

Myös kotona voidaan vaikuttaa Peltonen sanoo, että myös kotiruuanlaittajat voivat vaikuttaa esimerkiksi ranskalaisten sisältämään akryyliamidiin. Peltonen neuvoo, että ranskalaisia ei saisi paistaa liian kuumassa uunissa, vaan pakkausten ohjeita on syytä noudattaa. Pohjoismaiseen Nordacryl-tutkimushankkeeseen on osallistunut tutkijoita ja teollisuuden edustajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Tutkimuksessa ei selvitetty akryyliamidin syöpävaaraa, vaan ainoastaan keinoja vähentää myrkyn määrää ruuassa. Akryyliamidista nousi kohu viisi vuotta sitten, kun Ruotsissa havaittiin, että mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia on paljon monissa paistetuissa, hiilihydraattipitoisissa ruuissa. Akryyliamidia muodostuu osaan kuumennettavista tuotteista vaiheessa, jossa ruuan väri alkaa muuttua kullankeltaiseksi. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle