Hyppää sisältöön

Elokuvaohjaaja Ingmar Bergman on kuollut

Ruotsalainen elokuvaohjaaja Ingmar Bergman on kuollut. 89-vuotias Bergman kuoli kotonaan Gotlannissa maanantaina aamulla. Kuolema tuli levollisesti, kertoi ohjaajan tytär Eva Bergman Ruotsin uutistoimistolle TT:lle.

Kansainvälisen elokuvahistorian suuriin nimiin kuuluva Bergman oli Ruotsin kuuluisimpia taiteilijoita maailmalla. Hänen töihinsä lukeutuvat esimerkiksi elokuvat Fanny ja Alexander, Syyssonaatti ja Neidonlähde sekä oopperataltiointi Taikahuilu. Bergman teki kansainvälisen läpimurtonsa elokuvaohjaajana 1950-luvulla. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 50 vuotta Bergmanin tuonaikaisiin mestariteoksiin kuuluvien Seitsemännen sinetin ja Mansikkapaikan valmistumisesta. Neljä Bergmanin elokuvista on palkittu Oscar-palkinnoilla: Neidonlähde (1960), Kuin kuvastimessa (1961), Kuiskauksia ja huutoja (1973) sekä Fanny ja Alexander (1983). Näistä Fanny ja Alexander sai kaikkiaan neljä pystiä. Henkilökohtaista ohjaajan tai käsikirjoittajan Oscaria Bergman ei kuitenkaan koskaan saanut. Kuvauksia elämisen ja kuolemisen vaikeudesta

Bergmanin teokset tunnetaan muun muassa avioliiton ja perheyhteyden kuvauksista sekä uskonnon ja kuoleman pohdinnoista.

Elokuvissaan Bergman käytti usein samoja näyttelijöitä. Näitä luottonäyttelijöitä olivat esimerkiksi Erland Josephson, Max von Sydow, Harriet Andersson ja Liv Ullmann.

Bergman aloitti elokuvauransa vuonna 1944. Uransa aikana hän ohjasi viitisenkymmentä elokuvaa ja tv-elokuvaa. Elokuvaohjaajan töidensä lisäksi hän oli myös teatteriohjaaja, kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja.

Häneltä on julkaistu omaelämäkerralliset teokset Laterna Magica, Kuvasta kuvaan ja Hyvä tahto. Lisäksi hän muun muassa toimi 1950-luvulla Malmön kaupunginteatterin johtajana ja johti vuosina 1963 - 1966 Ruotsin kansallisnäyttämöä Dramatenia. Ingmar Bergman täytti 89 vuotta 14. heinäkuuta. Hän oli syntynyt Upsalassa ja vietti viimeiset vuotensa Fårön saarella Gotlannin pohjoispuolella. YLE TV1 esittää Bergmanista kertovan dokumentin Ingmar Bergman - Elämää ja työtä perjantaina 3.8. kello 21.30. TT, Dagens Nyheter, SVT, YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle