Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Teotihuacánin muinaiskaupungin kaivaukset paljastavat kadonnutta kulttuuria

Teotihuacánin muinaiskaupungin historiasta on saatu uutta tietoa. Meksicon pääkaupungin Méxicon lähellä sijatsevilla raunioilla tehdyissä kaivauksissa on löytynyt merkkejä muinaiskaupunkia kohdanneesta katastrofista. Teotihuacán katosi raunioita lukuun ottamatta melkein jälkiä jättämättä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 550 Teotihuacán oli maailman suurin kaupunki, jossa lukuisat eri kansat kohtasivat ja työskentelivät yhdessä. Kaupunki tyhjeni 700-luvulla, eikä tutkimukselle jäänyt intiaanien rakentamasta loistokkaasta kaupungista tutkittavaksi edes kieltä.

Viime aikoina raunioilla tehdyt kaivaukset ovat kuitenkin antaneet tietoa muinaiskaupungin historiasta. Suomessa vieraillut meksikolainen arkeologi Linda Manzanilla kertoo, että monikulttuurista kaupunkia hallitsi neljästä älymystön edustajasta koottu ydinryhmä.

- Muinainen kaupunki toimi siis kuten nykyaikaiset korporaatioyhdistykset. Jaettu vastuu ja johtajuus eivät kuitenkaan olleet syynä Teotihuacánin hylkäämiseen. 125 000 ihmisen kaupunki vain yksinkertaisesti laajeni liian suureksi, sanoo Manzanilla. Jätteet valtasivat kaupungin, puhdasta vettä oli mahdoton saada ja taudit levisivät kulovalkean tavoin. Lopulta ihmisten oli pakko jättää kaupunkinsa. Nykytutkimukselle Teotihuacán antaakin kiinnostavan näkökulman, kun tutkitaan maailman kaupunkien kehitystä. Radion kulttuuriuutiset

Suosittelemme sinulle