Hyppää sisältöön

Bin Laden tarjoaa vaihtoehtonsa sodan lopettamiseen

Al-Qaida-terroristiverkoston johtajan Osama bin Ladenin mukaan Yhdysvallat on haavoittuvainen huolimatta sotilaallisesta ja taloudellisesta mahdistaan. Bin Laden esittää kantansa liki 30-minuuttisella, perjantaina julkitulleella videolla.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu sanoo pitävänsä todennäköisenä, että ääni on nimenomaan Osama bin Ladenin. Lisäksi kuvausajankohdasta antaa vihjeen se, että hän viittaa Yhdysvaltain käyttämiin ydinaseisiin ja "parin päivän takaisiin" Hiroshiman ja Nagasakin muistopäiviin elokuun alussa. Tämä antaisi olettaa, että video on vain muutaman viikon vanha.

Bin Ladeniksi esittäytyvä mies sanoo Ratkaisuksi nimetyllä videolla, että vaikka Yhdysvallat on maailman suurin talous- ja asemahti, jolla on suuresti vaikutusvaltaa maailmanpolitiikkaan, 19 nuorta miestä sai maan muuttamaan suuntaa. Lausunto viittaa al-Qaidan terrori-iskuihin Yhdysvalloissa, joista tulee ensi tiistaina kuluneeksi kuusi vuotta.

Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan bin Ladenin video alleviivaa tarvetta päättäväisyyteen Irakissa. Bush sanoi, että nauha on muistutus siitä, miten vaarallisessa maailmassa me elämme.

Puheen ehätti kääntämään ensimmäisenä ääri-islamilaisia nettisivustoja ja muita julkaisuja tarkkaileva yhdysvaltalainen SITE-järjestö. Käännöksen mukaan bin Laden tarjoaa kaksi ratkaisua Irakin sodan lopettamiseen: joko Yhdysvaltain vastaisen taistelun ja tappamisen jatkumisen tai Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän kaatamisen sen omien kansalaisten voimin.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen piilossa pysytelleen bin Ladenin elossa olemisesta on arvuuteltu jo vuosia. Videolla hän esiintyi viimeksi vuonna 2004.

Suosittelemme sinulle