Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Professori kehottaa luopumaan biopolttoainetavoitteista

Euroopan unionin pitäisi luopua kymmenen prosentin biopolttoainetavoitteestaan, esittää Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola. Korhola perustelee esitystään sillä, etteivät biopolttoaineet ole tehokas ja ympäristön kannalta järkevä tapa hillitä liikenteen päästöjä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Professorin mukaan useat tutkimukset osoittavat, että biopolttoaineiden koko tuotantoketju saattaa aiheuttaa enemmän ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä kuin itse polttoaineesta saadaan hyötyä.

Lisäksi biopolttoaineiden käyttöön liittyvät pitkät kuljetukset ja tehoton jalostusprosessi voivat jopa huonontaa hiilitasetta.

Biopolttoaineiden tuotannolla on myös ympäristölle haitallisia sivuvaikutuksia. Korhola listaa ongelmiksi metsien raivaamisen viljelysten tieltä, teollisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön, veden käytön lisäämisen, viljelymaiden kulumisen, biodiversiteetin heikkenemisen sekä ruoan hinnan nousun.

Lisäksi biopolttoaineista syntyy perinteisiä saasteita, kuten pienhiukkasia, professori Atte Korhola kirjoittaa.

Biopolttoaineet söisivät viljelysmaat Brittitutkijoiden laskelmien mukaan Euroopan unionin tavoite korvata öljypohjaisista polttoaineista 10 prosenttia veisi EU:n alueen viljelysmaista noin 38 prosenttia ja USA:n viljelysmaasta 44 prosenttia. Professori muistuttaa myös, että jo nyt vesipula on melkoinen, mutta yhden biopolttoainelitran tuottaminen vaatii tuhat, jopa 4 000 litraa vettä. Biopolttoaineiden sijaan professori Korhola kehittäisi polttokennotekniikkaa, suosisi joukkoliikennettä ja helpottaisi hybridi- tai muita vähäpäästöisiä autoja mm. verohelpotuksin ja käyttäisi nykyiset viljelysmaat ruoan tuotantoon. Samalla hän muistuttaa, että biopolttoaineiden tuotantoon kaavailtujen alueiden metsittäminen vähentäisi kasvihuonepäästöjä kahdesta yhdeksään kertaa enemmän kuin käyttämällä alueilla tuotettua biopolttoainetta.

Suosittelemme sinulle