Ennusteet povaavat maailman väkiluvun kasvavan 40 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Nykyisellä päästötahdilla koko maapallon lihansyönnin keskiarvo pitäisi painaa nykyisestä 100 grammasta 90 grammaan, jotta maatalouden päästöt pysyisivät hallinnassa, brittiläisen lääketiedelehden Lancetin verkkosivuilla torstaina julkaistava tutkimus listaa.
Tutkijaryhmän johtaja, Australian kansallisen yliopiston epidemologian ja kansanterveyden professori Anthony McMichael muistuttaa myös ehdotuksen terveysvaikutuksista. Rikkaiden maiden lihankulutuksen voimakas leikkaaminen näkyisi hänen mukaansa ainakin sydänsairauksien, liikalihavuuden, suolistosyövän ja mahdollisesti joidenkin muiden syöpien riskin pienentymisenä.
Köyhien maiden asukkaiden lihankulutus on noin kymmenesosa rikkaiden maiden asukkaiden vastaavasta. Köyhien maiden kulutuksen kasvattaminen kohti globaalia 90 gramman keskiarvoa näkyisi myös parempina kansanterveyden tunnuslukuina, McMichael sanoo.
Lihantuotannon osuus on noin 80 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä. Maatalous taas on 22 prosentin osuudellaan lähes teollisuuden tasoinen ja liikennettä suurempi kasvihuonekaasujen tuottaja.
Kesällä julkaistun japanilaistutkimuksen mukaan yhden lihakilon tuotantoketju synnyttää 36,4 kiloa kasvihuonekaasuja, enemmän kuin kolmen tunnin autoretki jonka aikana kaikki valot ovat päällä kotona.