Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Naisten väkivalta lisääntynyt

Naisten väkivaltaisuus on entistä näkyvämpää. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan poliisille ilmoitetuista pahoinpitelyjen tekijöistä naisia on nyt kaksinkertainen määrä kymmenen vuoden takaiseen verrattuna.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 2006 naiset tekivät 14 prosenttia kaikista poliisille ilmoitetuista pahoinpitelyistä.

Myös naisten osallisuus perheväkivaltaan on lisääntynyt. Viime vuonna poliisille ilmoitetuista törkeistä perheen sisäisistä pahoinpitelyistä joka toisessa uhrina oli mies. Myös lasten pahoinpitelyistä puolet ovat naisten tekemiä.

Väkivaltaa lisäävät tutkijan mukaan naisten alkoholinkäytön lisääntyminen sekä media, jossa naisten väkivalta esitetään usein joko oikeutettuna tai harmittomana ilmiönä. Tutkimuksista on saatu viitteitä myös siitä, että naiset ovat miehiä huonompia tunnistamaan omaa väkivaltaisuuttaan.

Sunnuntaisuomalaisen haastatteleman tutkijan mukaan naisten osuus lievemmissä väkivaltatapauksissa saattaa olla todellisuudessa tilastoja suurempi, sillä niiden tekijät jäävät harvemmin kiinni.

Naiset käyttävät usein miehiä epäsuorempaa väkivaltaa. Nainen voi esimerkiksi uhata käyvänsä miehen kimppuun tämän nukkuessa tai ollessa muuten avuttomassa tilassa.

Tyypillinen väkivaltaisuuteensa apua hakeva nainen on miestään pahoinpidellyt, työssä käyvä ja keski-ikäinen.

Suosittelemme sinulle