Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kotimaisia omenoita pois myynnistä myrkkyjen vuoksi

Kotimaisia rantala- ja melbaomenoita on vedetty myynnistä liian suurien dimetoaattijäämien vuoksi. Myynnistä vedetyt omenat olivat peräisin samalta tilalta. Muut tilan tutkitut omenat olivat määräysten mukaisia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tuhohyönteisten torjuntaan käytetyn dimetoaatin sallittu enimmäismäärä omenassa on 0,02 mg/kg, mutta Eviran tutkimuksissa rantalalajikkeesta todettiin dimetoaattia 0,043 mg/kg ja melbalajikkeesta peräti 0,056 mg/kg. Havaitut ylitykset tarkoittavat käytännössä kuitenkin, että yli yksivuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä omenoita huoletta. Alle yksivuotiailla lapsilla turvallinen raja olisi puoli kiloa omenoita vuorokaudessa, mutta pienet lapset eivät syö omenaa näin paljon.

Liikaa dimetoaattia sisältänyttä rantalaa toimitettiin myyntiin elo-syyskuussa 352 kiloa, melbaa 60 kiloa. Rantalaomenoita on myyty Hämeenlinnan ja Valkeakosken toreilla sekä Helsingin Kaivokäytävässä ja Halikon Prismassa.

Melbaa on ollut myynnissä Hämeenlinnan ja Valkeakosken toreilla sekä Helsingin Kauppatorilla.

Dimetoaattia löytyi omenoista liikaa, koska omenoiden ruiskutus on tehty liian myöhäänl. Lisäksi valmisteen väkevyys on ollut käyttöohjetta korkeampi.

Dimetoaattia sisältäviä valmisteita on käytetty Suomessa 1960-luvulta lähtien. Dimetoaattivalmisteet on hyväksytty käytettäväksi tuhohyönteisten torjuntaan viljoilla, avomaan vihannes- ja juurikasveilla sekä herukoilla, karviaisella ja omenalla. Dimetoaatti on hyväksytty monissa EU-maissa mm. omenalle, päärynälle ja kvittenille.

Dimetoaatti on syttyvä aine. Ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä. Aine on terveydelle haitallista sekä hengitettynä että nieltynä. Myrkytysoireita ovat päänsärky, pahoinvointi, yleinen heikkouden tunne, hallitsemattomat lihasjännitykset sekä voimakas syljen eritys.

Suosittelemme