Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Naiset väkivaltaisempia kasvattajia kuin miehet

Naiset käyttävät ruumiillista väkivaltaa lasten kasvatuksessa useammin kuin miehet, käy ilmi Lastensuojelun keskusliiton teettämästä kyselytutkimuksesta. Naiset kuitenkin hyväksyvät väkivallan käytön harvemmin kuin miehet.

Avaa Yle-sovelluksessa

Lähes 60 prosenttia naisista ilmoitti tukistaneensa lastaan, kun miehistä samaan oli syyllistynyt puolet.

Naiset myös näpäyttävät lastaan sormille useammin kuin miehet. Naisista tätä väkivallan muotoa oli käyttänyt 33 prosenttia, miehistä 27 prosenttia.

Asenteet väkivallan käyttöä kohtaan tiukentuneet Kolme neljäsosaa suomalaisista sanoo vastustavansa lapsiin kohdistuvaa kuritusväkivaltaa. Väkivallan käytön kasvatuksessa hyväksyy 26 prosenttia, kun viime vuonna vastaava osuus oli 29 prosenttia. Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Mauri Upanne on ilahtunut asennemuutoksesta, mutta ihmettelee silti suomalaisten suhtautumista lapseen kohdistuvaan väkivaltaan. Esimerkiksi piiskan antamista lapselle pitää puolet vastaajista pahoinpitelyn sijaan ruumiillisensa kurituksena. Lapsen tukistaminen on 62 prosentin ja läimäyttäminen 40 prosentin mielestä ruumiillista kurittamista, ei pahoinpitelyä. Lapsen ravisteluakin pitää pahoinpitelynä vain kaksi kolmesta, vaikka esimerkiksi vauvojen ravistelu voi aiheuttaa lapselle vakavia fyysisiä vammoja. Hälyttävänä Upanne pitää myös tietoa, että lapsen potkaisemista tai lyömistä nyrkillä runsas kymmenesosa vastaajista pitää "vain" ruumiillisena kurituksena. Puolet suomalaisista tukistanut lastaan Lasten ruumiillinen kuritus on ollut kiellettyä Suomessa vuodesta 1984. Silti tutkimuksen mukaan suomalaisista puolet on tukistanut lastaan, 27 prosenttia näpäyttänyt häntä sormille, 16 prosenttia läimäyttänyt ja 12 prosenttia nipistänyt. Seitsemän prosenttia vastaajista oli antanut lapselleen piiskaa. - Työtä asenteiden ja väkivaltaisten kasvatuskäytänteiden muuttamiseksi tarvitaan selvästi edelleen. Tavoitteena kuritusväkivallan suhteen on nollatoleranssi. Sen saavuttamiseksi vanhemmat tarvitsevat tukea ja tietoa positiivisista ratkaisumalleista niihin arkipäivän tilanteisiin, joissa aikuisen kontrolli uhkaa pettää, Upanne sanoo. Lastensuojelullisista syistä kodin ulkopuolelle oli vuonna 2006 sijoitettu 15 682 lasta. Heidän kotinaan on lastensuojelulaitos, perhekoti tai sijaisperhe. Tiedot väkivallan käytöstä kasvatuksessa käyvät ilmi Lastensuojelun keskusliiton syyskuussa Taloustutkimuksella teettämästä Omnibus-tutkimuksesta, johon osallistui noin tuhat 15 - 79-vuotiasta suomalaista.

Suosittelemme