Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Sotilaat hajottivat mielenosoituksia ampumalla Myanmarissa

Kaakkoisaasialaisessa Myanmarissa eli entisessä Burmassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet myös perjantaina mieltään maan sotilashallintoa vastaan. Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa sotilaat hajottivat uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan mielenosoituksia ainakin kolmessa kohteessa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Oslossa toimivan burmalaisopposition radioaseman tietojen mukaan mielenosoituksia hajottaneet sotilaat ampuivat varoituslaukauksia ilmaan, mutta tältä päivältä ei ole tietoa kuolonuhreista.

Britannian pääministeri Gordon Brown arvioi perjantaina, että kuolleiden lukumäärä voi olla paljon suurempi kuin mitä toistaiseksi on tullut tietoon. Toistaiseksi ainakin 10 ihmisen on kerrottu kuolleen Myanmarin levottomuuksissa.

Myös uutistoimisto AFP:n haastatteleman länsimaalaisen diplomaatin mukaan perjantainenkin turvallisuusjoukkojen väkivalta on todennäköisesti johtanut kuolonuhreihin. Diplomaatin mukaan turvallisuusjoukot tekevät summittaisia joukkopidätyksiä.

Perjantaisissa protesteissa ei näkynyt buddhalaisia munkkeja, jotka aiemmin johtivat mielenosoitusmarsseja. Myanmarin viranomaiset ovat pidättäneet ilmeisesti jo satoja munkkeja.

AFP:n silminnäkijätietojen mukaan turvallisuusjoukot pidättivät neljä buddhalaista munkkia Yangonin ulkopuolella sijaitsevaan luostariin tehdyssä ratsiassa. Ratsia johti munkkien kannattajien ja turvallisuusjoukkojen kahakointiin.

Oslossa toimivan Vapaa Burma -maanpakolaisradion mukaan sotilaat tekivät viime yönä ratsian jälleen kahteen buddhalaisluostariin. Radio ei tiennyt, kuinka monta munkkia tuolloin pidätettiin. Inseinin vankilan lähellä sijaitseva koulu on tiettävästi muutettu tilapäiseksi pidätyskeskukseksi, jossa on viime päivien ratsioiden jäljiltä 300 munkkia.

Yangonin temppelit eristetty Myanmarin sotilashallitus on eristänyt viisi keskeista buddhalaisluostaria ja -temppeliä estääkseen munkkien johtamien mielenosoitusten jatkumisen. Diplomaattien mukaan liikkuminen kiellettiin muun muassa mielenosoittajien kokoontumispaikaksi muodostuneen Sulen pagodin lähistöllä. Saartorenkaan sisäpuolella oli kuitenkin muutamia satoja ihmisiä. Lisäksi uutistoimisto AFP kertoi, että temppeliin johtavan tien varrella olisi ollut jopa 10 000 ihmistä. Useimmat liikkeet olivat perjantaina kiinni, ja monet yritykset kehottivat työntekijöitään pysymään kotona. Kaduilla liikkui perjantaina aamulla vain sotilas- ja poliisijoukkoja. Australia: Myanmarin uhreja kerrottua enemmän Australian Myanmarin-lähettilään mukaan maan sotilashallitus vähättelee demokratiemielenosoitusten hajottamisessa kuolleiden määrää. Virallisen tiedon mukaan sotilaiden tulituksessa olisi kuollut torstain ja keskiviikon aikana 13 ihmistä. Myanmarin eli entisen Burman sotilahallitus ei kerro totuutta demokratiamielenosoitusten hajottamisessa kuolleiden määrästä, väittää Australian suurlähettiläs Bob Davis. Davisin mukaan lähetystön työntekijät ovat nähneet Yangonin kaduilla moninkertaisen määrän ruumiita, joten ilmoitus 10 kuolonuhrista ei pidä paikkaansa. Vahvistamattoman tiedon mukaan sotilaat olisivat surmanneet torstaina ja perjantaina mielenosoittajien vastaisten toimien aikana ainakin 13 ihmistä. Lisäksi selleissä on satoja munkkeja, joita on diplomaattien mukaan hakattu. AP, Reuters, AFP

Suosittelemme