Hyppää sisältöön

Rauni Mollberg 1929 - 2007

Akateemikko Rauni Mollberg kuoli 10. lokakuuta. 78-vuotiaana menehtynyt ohjaaja kuului suomalaisen elokuvataiteen suuriin nimiin.

Jo Mollbergin ensimmäinen pitkä elokuva Maa on syntinen laulu (1973) oli arvostelu- ja katsojamenestys ja herätti huomiota myös ulkomailla. Elokuva pohjautuu Timo K. Mukan romaaniin. Kotimainen kirjallisuus oli Mollbergin sydäntä lähellä, ja lukuisat muutkin hänen töistään perustuvat suomalaisiin kirjoihin. Usein hän kuvasi maaseutua, menneitä aikoja, juuriltaan kiskottuja tai rikkinäisiä ihmisiä, pohjoista Suomea ja vahvoja tunteita. Hämeenlinnassa vuonna 1929 syntynyt Mollberg opiskeli Suomen teatterikoulussa vuosina 1948 - 1950 samaan aikaan muun muassa Mikko Niskasen ja Jussi Jurkan kanssa.

Mollberg työskenteli näyttelijänä ja ohjaajana Joensuussa ja Kuopiossa ennen siirtymistään ohjaajaksi Yleisradion televisioteatteriin vuonna 1963.

Siitä pääsi kunnolla vauhtiin Mollbergin pitkä ja monivaiheinen ura, jonka aikana hän työskenteli parissakymmenessä elokuvassa, useimmiten ohjaajana, mutta monesti myös käsikirjoittajana tai tuottajana.

Hän teki dramatisointeja ja ohjauksia televisioon, teatteriin ja radioon. Vuosina 1978 - 1988 Mollberg oli taiteilijaprofessori. Rauni Mollberg käytti ohjauksissaan usein suurelle yleisölle tuntemattomia näyttelijöitä ja amatöörejä. Esimerkiksi elokuvassa Milka - elokuva tabuista (1980) äitinsä miesystävään rakastuvaa tyttöä esitti 16-vuotias lukiolainen Irma Huntus. Muita Mollbergin pitkiä elokuvia ovat Aika hyvä ihmiseksi (1977), Tuntematon sotilas (1985), Ystävät, toverit (1990) ja Paratiisin lapset (1994).

Jo nuoruudessaan elokuvista hullaantunut Mollberg tunnettiin vaativana ja tinkimättömänä elokuvantekijänä, joka ei töissään kaunistellut eikä silotellut elämää. Ohjaajalla oli melko lohduton näkemys ihmisen mahdollisuuksista tehdä hyvää, ja hänen kuvaamiensa hahmojen kohtalo on usein raskas. Kerrontaa kuitenkin keventää huumori.

Mollbergin tunnettuja televisiotöitä ovat muun muassa Toivo Pekkasen romaaniin perustuva elokuva Tehtaan varjossa (1969), Aapelin romaanista muokattu Siunattu hulluus (1975) sekä vuosituhannen vaihteessa tehty tv-sarja Nuoruusaikoja, joka pohjautuu Erno Paasilinnan novelleihin. Loimaalla asunut Mollberg palkittiin uransa aikana ansioistaan usein. Hän sai muun muassa useita Jussi-patsaita, kirkon elokuvapalkinnon ja Pro Finlandia -mitalin sekä muutamia kansainvälisiä palkintoja. Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 1989. Mollberg halusi vielä viime vuosinaan ohjata pitkän elokuvan. Hän valmisteli Jääkärin morsiamen uutta filmatisointia, mutta hanke jäi kesken.Hän kuoli 10. lokakuuta terveyskeskuksessa Loimaalla sairastettuaan neljä vuotta verisyöpää. Anna Simojoki, YLE Uutiset Rauni Mollberg Ylen Elävässä arkistossa

Suosittelemme sinulle