Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Nobelin rauhanpalkinto Al Gorelle ja ilmastopaneelille

Nobelin rauhanpalkinnon saavat tänä vuonna Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ja YK:n hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC. Palkinto myönnetään ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Ole Danbolt Mjös ilmoitti palkinnon saajista puoliltapäivin Oslossa. Palkinto luovutetaan joulukuussa pidettävässä seremoniassa. 10 miljoonan kruunun eli runsaan miljoonan euron palkinto jaetaan saajien kesken kahteen yhtä suureen osaan. Nobel-komitean mukaan Gorea voi pitää ihmisenä, joka on tehnyt kenties eniten saadakseen aikaan maailmanlaajuisen käsityksen niistä toimista, joihin täytyy ryhtyä ilmastonmuutoksen uhkan torjumiseksi. IPCC puolestaan on palkinnon jakajien mukaan luonut yhteisymmärrystä ihmisen toimien ja maapallon lämpenemisen yhteyksistä. Gore: Olen ylpeä saadessani jakaa palkinnon IPCC:n kanssa Al Gore kertoi olevansa ylpeä saadessaan jakaa Nobelin rauhanpalkinnon YK:n ilmastopaneelin kanssa. Gore aikoo lahjoittaa koko palkintosumman johtamalleen luonnonsuojelujärjestölle Alliance for Climate Protectionille. - Tämä palkinto on sitäkin merkittävämpi sen vuoksi, että saan jakaa sen YK:n ilmastonmuutospaneelin IPCC:n kanssa. Järjestö on maailman paras tieteellinen organisaatio, joka on omistautunut ilmastonmuutoksen tutkimiseen. Sen jäsenet ovat työskennelleet väsymättä ja epäitsekkäästi useita vuosia, Gore hehkutti. Gore korostaa edelleen ilmastomuutoksen uhkien välitöntä tiedostamista. Hän luonnehti ilmastonmuutosta planetaariseksi hätätilaksi ja toistaa, että toimiin katastrofin estämiseksi on ryhdyttävä välittömästi. Gore kampanjoinut näkyvästi ilmastonmuutosta vastaan Al Gore toimi presidentti Bill Clintonin varapresidenttinä ja sittemmin demokraattien presidenttiehdokkaana, mutta hävisi George W. Bushille vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Viime vuosina hän on kampanjoinut näkyvästi ilmastonmuutosta vastaan. Goren dokumenttielokuva Epämiellyttävä totuus on herättänyt keskustelua ilmastonmuutoksesta sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmassa. Elokuva palkittiin tänä vuonna parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla. IPCC perustettiin tutkimaan ilmastonmuutosta IPCC puolestaan perustettiin vuonna 1988 tutkimaan ilmastonmuutoksen riskejä. Sen tehtävänä on kerätä, arvioida ja julkaista tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta ymmärrettävässä muodossa YK:n jäsenvaltioiden hallituksia varten. Genevessä toimiva järjestö on tähän mennessä julkaissut kolme ilmastonmuutosraporttia vuosina 1990, 1995 ja 2001. Se ei tee omaa tieteellistä tutkimusta, vaan kokoaa tietoa ja vertailee muualla tehtävää tutkimusta. Parhaillaan on tekeillä neljäs raportti, jonka tekemiseen on osallistunut noin 2 500 tutkijaa yli 130 maasta.

IPCC:n raporteissa selvitetään ilmastonmutoksen tieteellistä perustaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ympäristöön ja yhteiskuntaan. Raporteissa on tultu siihen johtopäätökseen, että ihmiset pahentavat ilmastonmuutosta, lämpenemisellä on mittaamattomia vaikutuksia ja sen torjumiseksi tarvitaan päättäväisiä toimia.

Suosittelemme sinulle