Hyppää sisältöön

Vanhanen: EU aiempaa tiukempi neuvottelukumppani

Pääministeri Matti Vanhanen myöntää, että Suomen on entistä vaikeampi saada läpi omia vaatimuksiaan Euroopan unionissa.

Vanhanen sanoi YLEn Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että Suomen kannalta hankalasta sokerijuurikaspäätöksestä tai kerta kerralta vaikeammiksi käyvistä Etelä-Suomen maataloustukineuvotteluista ei pitäisi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Vanhanen myöntää kuitenkin, että unionista on tullut entistä vaikeampi neuvottelukumppani.

- Tietysti 27 jäsenmaan unioni toimii erilaisella logiikalla kuin 15 jäsenmaan unioni. Osassa unionia on tapahtunut myös muutoksia politiikan logiikassa, protektionismi on jossain määrin valtaamassa ajattelussa alaa ja se ei missään tapauksessa ole Suomen intresseissä, Vanhanen totesi.

Vanhanen ei moralisoi Tehyn toimia Terveydenhuoltoalan ammattijärjestön Tehyn puuhaamiin sairaanhoitajien joukkoirtisanoutumisiin Vanhanen suhtautuu rauhallisesti. Vanhanen sanoo luottavansa siihen, että lisäkorotuksia ei haeta ihmishenkiä vaarantamalla. - Valtio muistaa kyllä sen, että kyseessä on vastuuntuntoinen työmarkkinajärjestö. En usko, että toimia suunnataan sillä tavalla, että ihmisten terveys tai henki vaarantuisi. Ei kukaan varmaankaan rahaa sellaisilla uhkauksilla hae, Vanhanen totesi. Vanhanen toivoo, että ensi viikolla alkavassa sovittelussa osapuolet löytävät tien, jolla asiassa voidaan edetä. Hän ei halua lähteä tuomitsemaan Tehyn työtaistelukeinoja. - Asetelma on nyt niin vaikea, että minusta pääministerin paikalta ei kannata lähteä miksikään moraalin arvioijaksi, Vanhanen sanoi. Vanhasen mielestä kunta-alalla jo laajasti hyväksytty palkkaratkaisu toteuttaa hyvin hallitusohjelman tavoitteen koulutettujen, naisvaltaisten alojen palkkojen kilpailukyvyn edistämisestä. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle