Hyppää sisältöön

Yksittäisen olutpullon hinta laskee?

Hallituksen alkoholiveron nostoesitys on niin niukka, että oluen hinta jopa laskee. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan vuodenvaihteessa yksittäinen olutpullo maksaisi tarjouksessa vain puolet nykyisestä. Hinnat pysyvät matalina myös siksi, että kansainväliset panimot rynnistävät Suomen markkinoille.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Ismo Tuominen laskee, että viinaveron korotus ei yllä oluen hintaan - jos tuskin vaivoin väkevienkään.

Paljousalennuksen kieltäminen ja noin kolmen sentin valmisteveron korotus per pullo tai tölkki ei nostaisi oluen todellista hintaa vaan päinvastoin: Paljousalennusten poistaminen nostaa jonkin verran ns. mäyräkoirien hintoja, mutta toisaalta se alentaa yksittäisten olutpullojen hintoja.

- Jos esimerkiksi kaljapullon hinta on tällä hetkellä vaikkapa euro ja 10 senttiä tai euron, niin me tulemme näkemään sellaisia tarjouksia ensi vuoden alussa, jossa olutpullojen yksittäiset hinnat ovat jopa 50 - 60 senttiä kappale. Se, että yksittäisten olutpuollen hinta laskee, on tietenkin lasten ja nuorten juomisen kannalta erittäin kriittinen asia, Tuominen selvittää. Kansainvälinen kilpailu näkyy kohta Suomessakin Suuret setelit vaihtavat alkoholibisneksessä omistajaa. Suomi on vuodenvaihteessa myös ensimmäsitä kertaa mukana kansainvälisessä kilpailussa. - Ehkä merkittävin tekijä, joka vaikuttaa tähän oluen hinnan ennallaan pysymiseen tai ehkä laskemiseen on se, että nyt ensimmäistä kertaa se, Suomen historiassa kansainväliset panimot pääsevät kilpailemaan Suomen markkinoille tasaveroisena, Tuominen arvioi. Arkailua veropäätöksissä lisää myös inflaation peikko, sillä roima viinan hinnankorotus ja kiihtyvä inflaatio nostaisi lopulta muun muassa indeksiin sidottuja eläkkeitä ja työttömyysturvan peruspäivärahaa. Hallitusihteeri Ismo Tuominen arvoi, että myös tämä saattaisi estää valtiovarainministeriössä kaavailtuja (viinaveron)korotuksia. - Näin syntyisi ikävä ajatusmalli, jonka mukaan alkoholiveron korotus nostaisi sitten esimerkiksi sosiaalietuuksien määrää, Tuominen kiteyttää. Sosiaali- ja terveysvaliokunta: Alkoholiveron korotus riittämätön Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää hallituksen esitystä alkoholiveron korotuksesta riittämättömänä. Valiokunnan mielestä kaikkien alkoholijuomien veroa on nostettava enemmän kuin hallitus esittää. Hallitus korottaisi väkevien alkoholijuomien veroa noin 15 prosenttia ja mietojen noin kymmenen prosenttia. Tällöin väkevien vähittäismyyntihinta nousisi noin 10,5 prosenttia, viinin ja oluen hinta noin 3,5 prosenttia. Sosiaali- ja terveysvaliokunta katsoo, että alkoholijuomien hintojen pitäisi nousta vähintään 20 prosenttia, jotta alkoholin kulutus vähenisi. Alkoholiveron nostamisen lisäksi tarvitaan valiokunnan mielestä myös muita toimia. Näitä ovat mm. alkoholimainonnan rajoittaminen sekä alkoholin myynnin ja anniskelun rajoitusten valvonnan tiukentaminen. Sosiaali- ja terveysvaliokunta luovutti keskiviikkona lausuntonsa valtiovarainvaliokunnalle, jonka käsittelyssä hallituksen esitys parhaillaan on. Suomi alkoholikulutuksen kärkimaita Suomi on alkoholikulutuksen kärkimaita Euroopassa. Maaliskuussa 2004 voimaan astunut alkoholijuomien veronalennus nosti kulutusta kymmenen prosenttia edellisestä vuodesta. Alkoholin kulutus on jatkuvassa kasvussa, vaikka kasvu onkin sittemmin hidastunut. Alkoholin takia kuolee vuosittain noin 6 000 ihmistä. Maksakirroosikuolemat ovat yli kaksinkertaistuneet 15 vuodessa. Veronalennuksen jälkeen ne lisääntyivät 30 prosenttia yhden vuoden aikana.

Suosittelemme sinulle