Hyppää sisältöön

Venäläisdiplomaatti ehdottaa Suomelle sotilasyhteistyötä

Lähetystöneuvos Vladimir Kozin ehdottaa Suomelle Nato-jäsenyyden sijasta strategista kumppanuussopimusta ja sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa. Sotilaallinen yhteistyö sisältäisi myös yhteisiä sotaharjoituksia. Kozin sanoo YLE Uutisten haastattelussa, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys olisi suora sotilaallinen uhka Venäjälle.

Venäläisdiplomaatti esittää yhteisiä sotaharjoituksia maalla, merellä ja ilmassa sekä puolustusdoktriineista keskustelemista, simulaatioita ja vierailuvaihtoa. Puolustusliittoon Venäjä ei kuitenkaan ole Suomea houkuttelemassa. Varsovan liitto on diplomaatin mukaan kuollut ja kuopattu. Sellaista ei enää tarvita.

Ehdottamaansa strategiseen kumppanuuteen venäläisdiplomaatti liittäisi myös nykyistä laajemmat poliittiset ja taloudelliset suhteet. Syvempään yhteistyöhön pitäisi päästä myös koulutus- ja kulttuurisuhteissa. Kozinin mukaan olisi korkea aika nostaa Suomen ja Venäjän suhteet laadullisesti uudelle tasolle pelkästä hyvästä naapuruudesta.

Venäläisdiplomaatti korostaa, ettei suomalaisten pidä ottaa kumppanuusesitystä painostuksena. Hän huomauttaa, että Venäjällä on jo olemassa strategisia kumppanuussopimuksia muun muassa Yhdysvaltojen ja Ranskan kanssa.

Venäjän Nato-retoriikka kovenee Kozin perustaa kielteiset arvionsa Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Naton keskinäiseen puolustusvelvoitteeseen ja siihen, että Suomi tulisi suoraan osaksi Naton sotilaallista suunnittelua. Hän painottaa myös, että Suomi liittyisi myös Naton ydinasepelotetta koskevaan suunnitteluun. Nämä ovat diplomaatin mukaan seikkoja, joita Venäjä ei voi jättää huomiotta. Naton laajenemisesta yleensä Venäjä on valittanut jo vuosia. Kozin toistaa Venäjän valitukset myös siitä, että puolustusliitto on laajentanut toimintansa kaikkialle maailmaan ja toimii kriisialueilla ilman YK:n valtuutuksia. Kozin korostaa YLE Uutisille, että Venäjä ei sanele eikä painosta. Sen sijaan hän vetoaa Suomeen, jotta Naton jäsenyyskaavailuja lykättäisiin ainakin 15 - 20 vuoden ajan. Hänen mukaansa nykyisen presidentin Vladimir Putinin valtakausi voi hyvin kestää aina vuoteen 2025 asti, jos Putin käy välillä pääministerinä.

Venäjä siis viestittää Suomelle, että Nato-kaavailut kannattaisi haudata. Ajoitus lienee tarkoin mietitty: hallituksen erillinen Nato-selvitys on juuri tekeillä osana laajaa turvallisuuspoliittista selontekoa.

Kozin päättää Nato-puheensa suomalaisille kolminkertaiseen kehotukseen miettiä, mikä ei liene sattuma puolustusministeri Jyri Häkämiehen kuuluisan kolminkertaisen Venäjä-haasteen jälkeen.

Suomalaisia päättäjiä ei saatu kommentoimaan venäläisdiplomaatin esityksiä. Sekä pääministeri Matti Vanhanen että ulkoministeri Ilkka Kanerva kieltäytyivät YLE Uutisten haastattelupyynnöistä.

Suosittelemme sinulle