Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Euroopan unionin huippukokous alkoi Lissabonissa

Euroopan unionin huippukokous on alkanut Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa. EU-johtajat ovat kokouksen tuntumassa ilmaisseet toivekkuutta siitä, että Puolan ja muiden EU:n uudistussopimukselle esteitä asettaneiden maiden kanssa päästään sopuun.

Avaa Yle-sovelluksessa

Puheenjohtajamaa Portugalin pääministeri Jose Socrates suhtautui luottavaisesti sovun syntymiseen ja uskoi, että sopimus saa kutsumanimekseen Lissabonin sopimus. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi olevansa varovaisen optimistinen ja muistutti, että vielä on paljon tekemistä.

Puola on uhannut viivyttää neuvotteluja uudistussopimuksesta. Ennen kokousta Puolan presidentin neuvonantaja kuitenkin kertoi olevan 80- tai 90-prosenttisesti mahdollista, että sopuun päästään.

Puola haluaa, että sopimustekstiin sisällytettäisiin mekanismi, joka sallisi äänestyksissä vähemmistöön jääneiden maiden väliaikaisesti pysäyttää EU:n päätökset tarkempaa harkintaa varten.

Toisaalta Italia on vastustanut Euroopan parlamentin edustajapaikkojen uutta jakoa, jossa Italialla olisi vähemmän paikkoja kuin Ranskalla tai Britannialla. EU:n puheenjohtajamaa Portugali on kompromissina esittänyt yhden edustajanpaikan lisäämistä Italialle.

AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle