Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Turkki ja Irak etsivät ratkaisuja kurdikysymykseen

Turkin ja Irakin korkean tason ministerikokous on keskeytynyt. Epäselvää on, jatketaanko puolitoista tuntia kestänyttä kokousta, jossa etsittiin ratkaisua kiristyneeseen kurdikysymykseen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Turkin ulko- ja sisäministerit tapasivat Irakin puolustus- ja sisäisestä turvallisuudesta vastaavat ministerit Ankarassa keskustellakseen siitä, miten kurdikapinallisten iskut Pohjois-Irakissa sijaitsevista tukikohdista voitaisiin lopettaa.

Turkki on uhannut aloittaa Pohjois-Irakissa suurhyökkäyksen kiellettyä kurdiryhmää PKK:ta vastaa, jos sen iskut Turkkiin jatkuvat.

Turkin ulkoministeri Ali Babacan sanoi ennen ministeritapaamista, että Turkki odottaa Irakin hallitukselta konkreettisia ehdotuksia tai tapaaminen on hyödytön. Myös presidentti Abdullah Gül on sanonut, että Turkilta on loppumassa kärsivällisyys. Turkkilaislehdissä tapaamista kuvailtiin viimeiseksi mahdollisuudeksi ratkaista asia rauhanomaisesti.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki lupasi aiemmin tällä viikolla, että Irak sulkee PKK:n toimistot ja estää sen toiminnan Turkissa. Irakin hallituksella ei kuitenkaan juuri ole vaikutusvaltaa Irakin autonomisella kurdialueella, eikä siltä liikene joukkoja jäljittämään kurdikapinallisia.

Suosittelemme