Pelkosen tavoitteena on saada ehdotus valmiiksi hyvissä ajoin ennen 19. marraskuuta uhkaavia sairaanhoitajien joukkoirtisanoutumisia. - Jos ratkaisuyritys epäonnistuu, niin irtisanoutumisiin varautuminen vaatii valtion ja kuntien toimenpiteisiin aikaa, Pelkonen sanoo. Pelkonen aikoo lautakunnan puheenjohtajana kutsua valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen jollakin tapaa lautakunnan työhön, vaikka valtakunnansovittelijalla ei äänivaltaa lautakunnassa olekaan. Sovittelulautakunnan ensimmäisen kokouksen ajankohtaa selvitetään parhaillaan. Työoikeuden professori uskoo ratkaisuehdotukseen
Helsingin yliopiston työoikeuden professorin Kari-Pekka Tiitisen mielestä harvoin käytetyllä erillisellä sovittelulautakunnalla on arvovaltaa, joka pakottaa sairaanhoitajien Tehyn ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen tarkkaan harkitsemaan vastauksiaan lautakunnan ratkaisuehdotukseen.
- Uskoisin, että jos vähänkin kummallekin puolelle kohtuullisempi ratkaisu tulee, niin kynnys hylätä ratkaisuehdotus on hyvin hyvin korkea. Voi sanoa niin kuin työmarkkinaslangilla sanotaan, että kumpikin sitten kirskuvin hampain hyväksyy sen, Tiitinen toteaa.
Tiitinen uskoo terveydenhoitoalan työriidan sovittelulautakunnan pyrkivän sovintoesityksen tekemiseen jo ensi viikolla lähinnä siksi, että esityksen antamisen jälkeenkin osapuolet ja hallitus tarvitsevat kaiken mahdollisen ajan ennen 19. marraskuuta, jolloin irtisanoutumisten on määrä tulla voimaan.
Tiitinen katsoo kuitenkin, että lautakunnalla on valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen yksin vetämiin neuvotteluihin verrattuna tukena vain arvovaltansa. Hän muistuttaa kuitenkin, että aikaisemmin vastaavien lautakuntien työ on lopulta johtanut tulokseen.
Tiitinen kehottaa työnantajaa ja hallitusta ja hallitusta unohtamaan tässä vaiheessa tutkaillut kriisilait työselkkauksen estämiseksi. Sellaiset lait vaatisivat viiden kuudesosan määräenenmmistöä eduskunnassa tullakseen ajoissa voimaan.
Ratkaisun uskotaan löytyvän neuvottelupöydästä Entiset työmarkkinajohtajat toivovat hoitoalan työkiistaan neuvottelurauhaa. Työmarkkinakonkarit uskovat sovittelulautakunnalle siirtyneen kiistan ratkaisun löytyvän neuvottelupöydästä. Hallituksen ei toivota puuttuvan asiaan. STTK:ta 90-luvulla luotsannut, nykyinen Työeläkevakuuttajien toimitusjohtaja Esa Swanljung sanoo uskovansa, että ratkaisu löytyy pidemmästä työehtosopimuksesta. Entinen valtakunnansovittelija ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Paavo J. Paavola vaatii puolestaan valtiolta suurempaa panosta kuntien auttamisessa. Paavola korostaa, että pääpainon tulee olla sovittelussa eikä painostustoimissa. Viime viikolla kunnallinen työmarkkinalaitos haastoi Tehyn työtuomioistuimeen lakon laillisuudesta. YLE Uutiset Muutama sata Tehyn jäsentä peruutti irtisanoutumisensa