Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Autoala ja Veronmaksajat riemuissaan verotusuudistuksesta

Autoala ja Veronmaksajain keskusliitto ovat ilmoittaneet tyytyväisyytensä hallituksen esitykseen autoverotuksen muuttamisesta. Uudistusta pidetään oikeansuuntaisena tapana ohjata autokannan uudistumista, mutta täydelliseksi esitystä ei kuitenkaan luonnehdita.

Avaa Yle-sovelluksessa

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan esitys on kuluttajan kannalta merkittävä, koska se poistaa epätietoisuutta ja purkaa patoutunutta kysyntää. Se uskoo, että veromuutoksen myötä Suomen autokanta uudistuu nykyistä ympäristöystävällisemmäksi ja turvallisemmaksi. Vähän polttoainetta kuluttavien autojen hintojen odotetaan myös laskevan selvästi.

Autoliitto puolestaan kehuu veromuutoksen keskimäärin laskevan autoveroa. Se kuitenkin moittii samalla sitä, että uudistus ei huomioi kaikkia päästöjä. Liiton toimitusjohtajan Pasi Niemisen mukaan verotuksella olisi voitu myös edistää dieselautojen hiukkasloukkujen yleistymistä.

Autoliitto moittii myös sitä, että hallitus ei esimerkiksi puuttunut lainkaan dieselautojen käyttövoimaveroon tai EU-oikeudellisiin kysymyksiin, kuten autoveron palautukseen auton siirtyessä pysyvästi pois Suomesta.

Veronmaksajat: Askel oikeaan suuntaan

Myös Veronmaksajain keskusliitto kiittelee autoveroesitystä askeleksi oikeaan suuntaan. Liiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan erityisen tärkeää on, että hallitus lopettaa esityksellään lopettaa autonostajia jo pitkään turhauttaneet epävarmuuden. Lehtisen mielestä asiassa oli jo korkea aika edetä.

- Autokannan uudistamista nopeuttava autoveron alentaminen on perusteltua sekä ympäristönsuojelun että liikenneturvallisuuden kannalta, Lehtinen sanoo.

Lehtinen uskoo, että autokauppa vilkastuu lähiaikoina merkittävästi. Hän arvelee, että uudistus ohjaa autojen kysyntää vähäpäästöisiin malleihin.

Suosittelemme sinulle