Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

KRP: Netin valvontaan ei riitä voimavaroja

Internetin sisältöjen valvonta ei ole tehostumassa tulevaisuudessakaan, arvioi keskusrikospoliisi. Poliisin on vaikea itse valvoa verkkosivustoja, vaan valvonta perustuu pitkälti saatuihin vihjeisiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosyksikkö saa suomalaisilta vuodessa kolmisensataa vihjettä arveluttavista nettisisällöistä. Jokelan koulussa ammuskellut nuori paljasti aikeitaan netissä ennen painajaismaista tekoaan. Poliisissa toivotaan, että tapaus herättäisi ihmisiä antamaan vihjeitä aiempaa herkemmin.

- Minä toivon, että vihjeiden antaminen lisääntyisi. Meidän on täysin mahdotonta käydä läpi kaikkia keskustelupalstoja, blogeja ja sivuja, niitä on niin valtavasti, KRP:n rikosylikonstaapeli Jukka Mäkynen myöntää.

KRP sanoo, ettei se valvo mitään nettiyhteisöjä systemaattisesti. Suomessa poliisin resurssit valvontaan ovat vähäiset, kun verrataan moniin muihin EU-maihin.

- Määrällisesti meillä on tutkijoita ja työntekijöitä hyvin vähän, kun verrataan Saksaan, Ranskaan tai Keski-Euroopan maihin yleensä, Mäkynen sanoi YLE Uutisille.

Tilanne tuskin paranee tulevaisuudessa, vaikka tiedon, kuvien ja videoiden määrä paisuu netissä kaiken aikaa.

- Me menemme samoilla resursseilla kuin tähänkin asti. Voi kuvitella, että jos valvonta on nyt mahdotonta, niin aivan varmasti samassa tilanteessa ollaan vuodenkin päästä.

Suosittelemme