Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Poliisi varoittaa leikkimästä perättömillä uhkauksilla

Nettivihjailut Jokelan ampumatapauksen toistumisesta voivat johtaa syytteisiin, varoittaa poliisi. Epämääräinen verkkoviesti johti aamupäivällä yläasteen osittaiseen tyhjenemiseen Kirkkonummella. Poliisi ei usko, että tämä tapaus johtaa jatkotoimiin, mutta varoittaa, että laiton uhkaus on rangaistava teko. Kriisipsykologi Salli Saari sanoo, että pelon herättäminen huhuilla on törkeää.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kirkkoharjun yläaste Kirkkonummen keskustassa tyhjeni osittain, kun internetsivulla ilmeistyi yksittäinen uhkaus, jossa viitattiin samankaltaisen veriteon mahdollisuuteen kuin Tuusulan Jokelassa. Epämääräinen viesti kuului ainoastaan: "Seuraava kohde on Kirkkonummen yläaste".

Kirkkoharjun rehtorin Maarit Rossin mukaan varsinaista evakuointikäskyä ei annettu, mutta oppilaat alkoivat itse poistua kuultuaan viestistä. Suurin osa jäi kuitenkin kouluun, Rossi kertoo. Hänen mukaansa koulussa toimittiin poliisin ohjeiden mukaan.

Sekä ala- että yläasteen oppilaille ilmoitettiin, että he voivat lähteä kotiin, mikäli saavat yhteyden huoltajiinsa, mutta oppilaita ei kehotettu lähtemään kotiin, kertoo Kirkkonummen sivistystoimenjohtaja Hannele Kujala. Koulutyötä on pyritty jatkamaan normaalisti. Oppilaille on myös annettu kotiin vietäväksi tiedote tapahtuneesta.

Tuusulassa perätön huhu Tuusulassa on liikkunut torstaista asti huhuja, että Hyrylän koulua uhkaisi Jokelan kaltainen tilanne. Poliisi on ollut aamusta asti koululla turvaamassa oppilaiden ja opettajien työskentelyä. Poliisin ja koulun mukaan huhut ovat täysin perättömiä. Hyrylän yläasteen rehtori Auli Ruhtinas kertoo, että oppitunnit ovat pyörineet normaalisti, joskin muutama oppilas on jäänyt koulusta pois mahdollisesti huhujen vuoksi. Rehtorin mukaan ainakaan koulun henkilökunta ei ole löytänyt edes internetistä vahvistusta huhuille. Alunperin kyseessä oli poliisin mukaan ilmianto, jossa jonkun väitettiin levittäneen nimenomaan netissä koulua koskevia uhkauksia. Kello 11.30 mennessä poliisit olivat poistuneet paikalla ja koulutyö Hyrylässä jatkui normaalisti. Poliisi ottaa uhkaukset vakavasti Poliisi suhtautuu joka tapauksessa vakavasti Kirkkonummella ja Hyrylässä esitettyihin uhkauksiin. Ylikomisario Rune Svahn Kirkkonummen poliisista uskoo, että vastaavia on valitettavasti odotettavissa lähipäivinä, vaikka vakavaa uhkaa ei olisikaan. Poliisi tarkistaa kaikki tapaukset. Aina ei lähdetä heti paikan päälle, vaan tilanne tarkistetaan ensin puhelimitse. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala muistuttaa, että laittomasta uhkauksesta voi tulla rangaistus. - Perättömiä uhkauksia tulee nyt paljon, eikä kaikkia tarkisteta paikan päällä, mutta kun tarkistetaan ja jos tekijä jää kiinni, rangaistus voi tulla, Haapala sanoo. Laittomasta uhkauksesta tai uhkaavasta huhusta voidaan rangaista sakoilla tai jopa kahden vuoden vankeustuomiolla. Uhkauksen kohteella on myös oikeus vaatia vahingonkorvauksia. Epämääräisen nettiuhkausten kohteeksi on joutunut myös Maaningan koulukeskus Pohjois-Savossa. Poliisi tutkii asiaa laittomana uhkauksena. Tekijästä on jo viitteitä. Kriisipsykologi: Pelon herättäminen on törkeää

Tänään sattuneet, internetuhkauksiin perustuneet tilanteet kouluissa ovat tavallinen ilmiö kriisitilanteiden jälkimainingeissa, sanoo kriisipsykologi, dosentti Salli Saari.

- Ihmisissä Jokelan iskujen myötä herännyttä pelkoa käytetään hyväksi. Se on mielestäni todella törkeää, Saari sanoo.

Hän vertaa tilannetta New Yorkin tilanteeseen syyskuun 11. päivän iskujen jälkeiseen tilanteeseen, jolloin hotelleihin tuli jatkuvasti perättömiä pommiuhkauksia. Perättömän pelon ruokkiminen ihmisissä on yksi terroristien keinoista, Saari muistuttaa.

Saaren mukaan internetuhkauksiin on suhtauduttava vakavasti ja niistä on otettava yhteys poliisiin. Saari uskoo, että uhkausten takana ovat mahdollisesti koulujen oppilaat, jotka haluavat tehdä pilaa.

Suosittelemme