Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Tyypillinen suomalaispelaaja 37-vuotias tietokonepasianssin näpyttelijä

Uuden suomalaistutkimuksen mukaan tyypillinen digitaalinen pelaaja Suomessa on 37-vuotias mies tai nainen, joka pelaa tietokoneellaan viikoittain alle kaksi tuntia tietokonepasianssia. Tutkimus löysi kuitenkin myös merkkejä digitaalisesta pelikuilusta: noin puolet suomalaisista on ainakin jossain määrin ottanut digitaaliset pelit omakseen, samalla kun puolet jää tai jättäytyy pelimaailmojen ulkopuolelle.

Avaa Yle-sovelluksessa

Torontossa Future Play -konferenssissa julkistetun tutkimuksen mukaan pelaaminen on painottunut nuoriin ikäluokkiin, vaikkakin kaiken ikäisten joukosta löytyy nykyään joitakin pelaajia. Perinteiset pelit ja rahapelit ovat Suomessa tietokone- ja videopelejä selvästi suositumpia, todettiin Tampereen yliopiston hypermedialaboratorion tutkimuksessa.

Suomen Kulttuurirahaston tukemassa tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa systemaattisesti kartoitettu kokonaisen kansakunnan suhdetta digitaalisiin peleihin. Kyselyssä analysoitiin noin 800 eri-ikäisen ja eri puolelta Suomea satunnaisesti valitun henkilön peliharrastusta.

Suomessa selvästi suosituimmaksi tietokonepeliksi osoittautui pasianssi, jota erityisesti keski-ikäiset naiset pelasivat. Pasianssi oli myös miesten yleisimmin mainitsema peli. Digitaalisista peleistä puhuttaessa pasianssin kaltaiset pienpelit eivät useinkaan nouse otsikoihin, vaikka tutkimuksen mukaan ne jättävät suosiossa taakseen esimerkiksi usein uutisoidut sota- tai taisteluteemaiset pelit.

Digitaalisia pelejä pelaavat kaikki ikäryhmät ja pelaajien keski-ikä lähestyy hiljalleen koko väestön keski-ikää. Tässä tutkimuksessa digitaalisen pelaajan tyypilliseksi iäksi Suomessa määrittyi 37 vuotta. Pelaajia on suomalaisista enemmistö eli 53 prosenttia väestöstä.

Selvästi tietokone- ja videopelejä suositummiksi pelityypeiksi Suomessa osoittautuivat erilaiset perinteiset kortti- ja lautapelit, urheilupelit, ristisanojen kaltaiset ongelmanratkaisupelit sekä lotto ja erilaiset muut rahapelit. Toisaalta nämä perinteiset pelit ovat pasianssin tapaan valtaamassa tietokoneet, Internetin ja pelikonsolit.

Määrällisesti digitaalinen pelaaminen on keskittynyt nuoriin ikäluokkiin. Intohimoisimmat peliharrastajat löytyvät nuorten miesten keskuudesta. Peliharrastajaksi tutkimuksessa tunnustautui 8 prosenttia vastaajista, joka vastaa yli 400 000 suomalaista. 75 prosenttia näistä aktiivisista peliharrastajista oli miehiä ja neljä viidesosaa 15-34 -vuotiaita. Peliharrastajien keskimääräinen viikoittainen peliaika oli lähes 9 tuntia, kun se kaikkien vastaajien parissa keskimäärin oli 1,8 viikkotuntia. Digitaalisten pelien parissa vietetään kuitenkin selvästi vähemmän aikaa kuin esimerkiksi television, jonka keskimääräinen katselutuntimäärä Suomessa on liki 20 tuntia. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle