Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Romuluksen ja Remuksen luola olikin Neron kamari?

Italialaisten tutkijoiden riemastus Romuluksen ja Remuksen luolan löytymisestä on laimentumassa näkemyksiin, joiden mukaan kyseessä ei olekaan Rooman legendaaristen perustajien myyttinen kotiluola.

Avaa Yle-sovelluksessa

Palatinus-kukkulan uumenista Rooman sydämestä löytynyttä kammiota ehdittiin pitää paikkana, jonka muinaiset roomalaiset rakensivat kaupunkinsa perustajien palvomista varten. Muun muassa kulttuuriministeriön edustajat sanoivat aiemmin tällä viikolla olevansa asiasta jokseenkin varmoja.

Rooman museovirastoa vuosikymmeniä johtaneen Adriano La Reginan mukaan ministeriö on väärässä, vaikka löytö onkin huomattava: hänen mukaansa se oli yksi keisari Neron ensimmäisen palatsin huoneista. Palatsi tuhoutui Rooman palossa vuonna 64.

La Regina perustelee näkemystään Roomassa asuneen kreikkalaisen historioitsijan Dionysioksen aikalaisteksteillä. Niiden mukaan Romuluksen ja Remuksen luola sijaitsi Palatinuksella mutta eri paikassa kuin nyt tehty löytö. Dionysios olisi kyllä maininnut maamerkiksi suuren Apollon temppelin, jonka lähellä löydetty luola sijaitsee, La Regina sanoo.

Kammion mosaiikit ja muut koristeet ovat hänen mukaansa tyypillisiä Neron ajalle. Myös muoto on sama kuin uudessa palatsissa, jonka Nero rakennutti Rooman palon jälkeen.

Ihmiset eivät vielä ole päässeet käymään luolassa Luola löytyi Rooman ensimmäisen keisarin Augustinuksen palatsin raunioiden entisöinnin yhteydessä. Onkaloon saatiin ujutettua laitteita, joiden kuvissa näkyy hyvin säilynyt holvi. Suurin osa 16-metrisestä onkalosta on kuitenkin maa-aineksen täyttämä. Tutkijat miettivät, miten luolaan päästäisiin mahdollisimman vähin vahingoin. Perimätiedon mukaan Romulus ja Remus olivat Mars-jumalan hylätyt kaksospojat. Naarassusi löysi pienokaiset Tiberjoen rannalta 700-luvulla ennen ajanlaskumme alkua ja pelasti heidän henkensä ruokkimalla heitä maidollaan. Poikien vartuttua he alkoivat kiistellä vallasta. Romulus murhasi Remuksen ja nousi Rooman ensimmäiseksi kuninkaaksi. Reuters, AP

Suosittelemme