Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Jungner painostaisi tv-maksua pakoilevia käyttäjärekistereillä

Viestintäviraston arvion mukaan noin 200 000 kotitaloudessa katsotaan televisiota ilman voimassa olevaa tv-maksua. Laiminlyöjien vuoksi YLE menettää vuosittain noin 40 miljoonaa euroa. YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner tahtoisi kiristää tv-maksuvalvontaa avaamalla maksullisten tv-kanavien käyttäjärekisterit.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tv-luvattomien määrä vastaa kymmentä prosenttia televisionkatsojista. Vapaamatkustajista jää iso lovi Yleisradion talouteen.

Toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoo, että jos kaikki tv:n katsojat maksaisivat vuosittain runsaan kahdensadan euron suuruisen tv-maksunsa, voisi hän näinä päivinä puhua säästöjen sijaan sisällöistä.

- Tuolla määrällä voitaisiin esimerkiksi järjestää neljät euroviisut vuodessa tai pistää tuollaiset parikymmentä kotimaista draamasarjaa ulos. Puhutaan todella isoista rahoista ja todella isoista palveluista, jotka nyt valitettavasti jäävät suomalaisilta saamatta, Jungner sanoo.

- Viime kädessä on kysymys siitä, että luvatta katsovat ikään kuin siipeilevät näiden lupaa maksavien kustannuksella. Tämä on jotain sellaista, jolle on ehdottomasti saatava loppu.

Yleisradion rahoitusta pohtinut selvitysmies Seppo Niemelä pitää YLEn nykyisiä lupamaksuja edullisina ja toimintaa tehokkaana. Hänen mukaansa muissa yleisradiomaissa lupamaksut ovat Suomea paljon kalliimpia.

Maksujen valvonta vajavaista Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään kansalaisten heikosta maksumoraalista tai digi-tv-kapinasta vaan myös tv-maksuvalvonnan vuotamisesta. Nykyinen laki rajaa Viestintäviraston valvontakeinot kampanjointiin, asennemuokkaukseen ja kotiovilla tehtäviin tarkastuksiin. Viime vuosina tarkastuksia on tehostettu ja tarkastajien määrää lisätty, mutta se ei tunnu riittävän ainakaan YLEn toimitusjohtajalle. Mikael Jungner tahtoisi laajentaa Viestintäviraston valvontakeinoja ja ottaisi käyttöön maksullisten tv-kanavien käyttäjärekisterit. - Jos nämä maksullisten tv-kanavien asiakkaat, joita on satojatuhansia, jos kaikki nämä rekisterit avattaisiin näille tv-luvan tarkastajille, niin se olisi pieni suuri toimi, jolla nopeasti saataisiin tätä valvontaa tiukennettua. Tuo olisi hyvä, teknisesti helppo, yksinkertainen ja reilu tapa hoitaa tämä asia kuntoon. Lindén epäilee keinon laillisuutta Liikenneministeri Suvi Lindén (kok.) ei usko, että maksu-tv:n asiakasrekisteriä voidaan avata tietosuojalain takia. - Se varmaan olisi prosessina ihan kohtuullinen. Jos maksutelevision on itselleen tilannut, niin voi olettaa, että silloin pitäisi myös television maksuasiat olla kunnossa. Mutta käsittääkseni nykyinen tietosuojalaki ei mahdollista tälläistä rekisterien vertausta. Varmasti asia selvitetään juurta jaksaen ja katsotaan mitä on tehtävissä, Lindén sanoo. Canal Digital tyrmää ajatuksen Maksu-tv-yhtiö Canal Digital tyrmää Jungnerin toiveen. Yhtiön toimitusjohtaj Jyri Timonen sanoo, ettei yhtiö missään nimessä luovuta ulkopuolisille asiakastietojaan.

Timonen ehdottaa, että Yle voisi panna ohjelmansa maksukortin taakse ja määrittää kortille vaikka nimellisen hinnan.

Canal Digital on Pohjoismaissa toimiva, norjalaisen teleyhtiön Telenorin omistama maksu-tv-yhtiö.

Suosittelemme