Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Nokialla sairastuneita hakeutuu edelleen hoitoon

Nokialla likaantuneen juomaveden sairastuttamia ihmisiä hakeutuu edelleen hoitoon. Maanantaina illalla potilaita arvioitiin olevan tarkkailussa enemmän kuin kertaakaan vesiongelman alettua.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikkiaan sairastuneita arvioidaan olevan Nokialla yhteensä muutamia tuhansia.

Talousvesiverkoston puhdistamista jatketaan voimakkaalla huuhtelulla, ja vesi pitää edelleen keittää ennen kuin sitä käytetään juomiseen tai ruoanlaittoon. Pullotetun veden jakelu kaupunkilaisille on toistaiseksi lopetettu, ja vettä saa kiertävästä tankkiautosta.

Nokian vesiongelma johtaa selvityksiin koko maassa Jäteveden joutuminen vesijohtoverkostoon Nokian kaupungissa johtaa laajoihin selvityksiin muillakin vedenpuhdistamoilla. Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen mukaan jäteveden ja puhtaan veden sekoittumisen ei pitäisi olla teknisesti mahdollista. Lääninhallitus on määrännyt poliisin aloittamaan asiassa tutkinnan. Saastunut juomavesi on lamaannuttanut nokialaisten arkea. Mahaoireista ovat kärsineet tuhannet, koulut ja päiväkodit ovat toimineet vain osittain ja Nokian Panimonkin on pitänyt keskeyttää tuotantonsa. Asiantuntija: Tapaus on poikkeava eikä saa toistua Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen asiantuntija Riku Vahala ei ole kuullut, että jätevesi ja puhdas vesi olisivat sekoittuneet puhdistamolla. Hänen mukaansa nyt selvitetään, onko moinen mahdollista muualla. Jos on, se estetään teknisesti. Vahala on puolustustaloudellisen suunnittelukunnan vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö. Vesihuolto on osa yhteiskunnan kriittistä perusrakennetta, ja kunnilla on häiriöiden varalta oltava valmiussuunnitelma. Nokialla tiedotus petti, ja Vahala arvioi, että muuallakin on parantamisen varaa. Nokialaiset moittivat kovin sanoin kaupungin tiedotusta Ripuliepidemia johtui siitä, että Nokian vedenpuhdistamolla juomavesiputkistoon pääsi keskiviikosta alkaen puhdistettua jätevettä auki jääneen venttiilin kautta. Virhe huomattiin ja venttiili suljettiin vasta perjantaina, kun ihmiset alkoivat saada vatsaoireita. Moni nokialainen on arvostellut ankarasti kaupungin tiedottamista, joka ei tavoittanut ajoissa läheskään kaikkia asukkaita. Nokian vesilaitoksen johtaja Juha Menonen myöntää, että tiedotus epäonnistui. Putkiston puhdistaminen jatkuu edelleen

Vesilaitoksen johtajan Juha Menosen mukaan putkistoa puhdistetaan edelleen muun muassa voimakkaalla huuhtelulla ja kloorilla.

Vettä voi juoda ja käyttää ruuanlaitossa viiden minuutin keittämisen jälkeen. Vettä voi myös käyttää peseytymiseen sekä pyykin ja astioiden pesuun.

Alustavien tutkimustulosten mukaan juomavedessä on ollut runsaasti muun muassa e-kolibakteereita ja suolistoperäisiä enterokokkeja. Potilasnäytteiden tuloksia saataneen kuitenkin vasta tiistaina.

Suosittelemme sinulle