Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Julkisen liikenteen kilpailukyky heikentynyt

Matkustaminen julkisella liikenteellä on kallistunut huomattavasti yksityisautoilua nopeammin. Tilastokeskuksen laskelman mukaan 200 kilometrin matkan hinta bussilla tai junalla on kolminkertaistunut parissa vuosikymmenessä. Samassa ajassa autoilun hinta on noussut vain kaksinkertaiseksi.

Avaa Yle-sovelluksessa

Junamatka esimerkiksi Helsingistä Tampereelle maksoi vuonna 1987 noin 9 euroa, vuonna 1997 16 euroa ja tänä vuonna kolme kertaa enemmän kuin 1980-luvulla. 200 kilometrin matka maksaa nyt 27 euroa, kertoo Tilastokeskus. Bussilippu samalle matkalle on maksanut käytännössä yhtä paljon kuin junalippukin koko ajanjakson.

VR laskee lippujensa hinnan hieman toisin kuin Tilastokeskus. Sen mukaan lipun hintaan ei kuuluisi esimerkiksi paikkalippua.

- Meillä on junatyypit muuttuneet ja mukaan on tullut paikkavarauksia. Tämä vertailupohja ei välttämättä ole täysin yhteneväinen, VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen selittää hintojen nousua.

Jaatinen muistuttaa, että VR:n matkustajamäärät ovat kasvaneet selvästi parin viime vuoden ajan.

Kilometrikorvaukset kaksinkertaistuneet

Yksityisautoilun kustannukset ovat nousseet suhteessa julkisen liikenteen lippujen hintoja hitaammin. Kilometrikorvaukset ovat kaksinkertaistuneet kahdessakymmenessä vuodessa.

Tänä vuonna 200 kilometrin kustannuksiksi arvioitiin 86 euroa, kun 20 vuotta sitten se oli 44 euroa. Kilometrikorvauksiin lasketaan mukaan bensiinin hinnan lisäksi muut autoilun kulut, kuten auton hinnan aleneminen, huollot ja renkaiden kuluminen.

Autoilu on halventunut julkisen liikenteeseen verrattuna myös, jos otetaan huomioon pelkästään bensiinikulut.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen ei halunnut kommentoida muutosta. Ministeriöstä kuitenkin todettiin, että joukkoliikenteen kilpailukykyyn voi vaikuttaa politiikalla. Yksi keino on hoitaa liikenteen rakenteet kuntoon, toinen on esimerkiksi VR:n omistajapolitiikka.

- Poliittisen vallan täytyy laittaa monopolit järjestykseen, toteaa liikenneministeriön osastopäällikkö Juhani Tervala.

VR:n Jaatinen toteaa, että esimerkiksi hallituksen päätös alentaa autoveroa tekee yksityisautoilun nykyistä houkuttelevammaksi, kun sitä verrataan julkiseen liikenteeseen.

Suosittelemme