Hyppää sisältöön

Turkin pääministeri hermostui Ranskalle

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoo, ettei Ranska voi estää Turkin pyrkimystä päästä EU:n jäseneksi. Erdogan hermostui, kun EU:n ulkoministerien unionin laajentumista käsittelevästä lausunnosta poistettiin Ranskan vaatimuksesta Turkin yhteydestä sanat "liittyminen" ja "jäsenyys". Ulkoministerit olivat koolla Brysselissä maanantaina.

Erdogan syyttää Ranskan presidenttiä Nicolas Sarkozya myös kaksinaamaisuudesta. Hänen mukaansa presidentti sanoo Turkin kanssa neuvotellessaan yhtä ja Turkin selän takana toista, mikä ei ole hänen mielestään tyylikästä.

Erdoganin näkemyksistä kertoi uutistoimisto Anatolia. Pääministeri oli puhunut suhtautumisestaan Ranskaan tapaamisessa talouselämän edustajien kanssa.

Turkki aloitti EU-jäsenyysneuvottelut jo vuonna 2005, mutta ne ovat edistyneet hitaasti, koska Turkki ei ole ollut halukas ulottamaan sen ja EU:n välistä tullisopimusta Kyprokseen. Sarkozy on vastustanut Turkin täysjäsenyyttä ja ajanut sen sijaan maalle erityistä kumppanuussuhdetta unionin kanssa.

AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle