Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Katainen varoittaa velanotosta

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) varoittaa uuden valtionvelan otosta jo ensi vaalikaudella.

Avaa Yle-sovelluksessa

Talouspolitiikan haasteista ja vakausohjelman tarkistuksesta eduskunnalle puhunut Katainen muistutti, ettei julkinen talous ole kestävällä pohjalla.

Valtiovarainministeriö arvioi julkisen talouden painuvan pysyvästi alijäämäiseksi vuonna 2025, jollei talouskasvu vahvistu. Talouskasvun arvioidaan hidastuvan pysyvästi alle kahteen prosenttiin vuodessa.

Katainen pitää lääkkeenä työllistämiseen kannustavia veronalennuksia.

- Vaalikauden aikana toteutettavilla tuloveronalennuksilla hallitus kannustaa työllistämään, työllistymään ja tekemään töitä. Myös palkkaratkaisujen pitää tukea työllisyyttä ja kilpailukykyä. Veronkevennykset voidaan nähdä myös työllisyyttä ja ostovoimaa tukevana vaihtoehtona palkkojen korkeille nimelliskorotuksille, Katainen sanoi.

Oppositio oli eri linjoilla

- Porvarihallituksen linja on pitää menot erittäin kireällä ja käyttää alimitoitettua kehystä. Näistä seuraa, että hallitus siirtää menopaineet kunnille. Suomeen on syntymässä hyvinvointivaltion alasajo. Viime kädessä vakausohjelman luotettavuus törmää poliittiseen kysymykseen, mikä on hyväksyttävä veroaste. Porvarihallitus pyrkii hakemaan hyväksyntää veroasteelle, joka on alle EU:n keskitason, sanoi puolestaan SDP:n edustaja Jukka Gustafsson.

Oppositio kritisoi myös hallituksen päätöstä tuoda talouspoliittinen keskustelu vakausohjelmasta eduskuntaan pääministerin ilmoituksena, jolloin edustajien puheenvuorot ovat rajattuja.

Eduskunta keskittyy parhaillaan valtion ensi vuoden budjetin käsittelyyn. Opposition mukaan hallitus yrittää viedä huomiota pois varsinaisesta budjettikeskustelusta.

Suosittelemme