Hyppää sisältöön

Uppsala pahoittelee kielijupakkaa

Uppsalan kaupunki pyytää anteeksi yritystä kieltää suomen kielen käyttäminen. Uppsalan mukaan suomen puhumisen kiellossa oli kyse vain yksittäistapauksesta, joka ei edusta koko kaupungin linjaa.

- Olemme saaneet kielteistä ja vihaista palautetta, jossa on ihmetelty kielikieltoa. Sellaista meillä ei kuitenkaan missään nimessä ole, vakuuttaa monikulttuuriasioista Uppsalan kaupungissa vastaava Gro Hansen.

Kaupungin kansliaan tulvineissa sähköposteissa on paitsi paheksuttu tapahtunutta myös esimerkiksi uhattu perua Uppsalaan suunniteltuja ryhmämatkoja.

Suurempia vahinkoja välttääkseen kaupunki katsookin nyt parhaaksi pyytää anteeksi tapahtunutta.

Jupakan taustalla ovat suomalaistyöntekijälle annettu suomen kielen puhumiskielto ja sen pohjalta kaupungissa myöhemmin tehty laajempi ruotsin kielen käyttöä vaativa sopimus.

Uppsala on joutunut selvittämään kielijupakkaa myös Ruotsin suurlähetystölle Helsingissä.

Kaupungin verkkosivuilla lukee kaupunginjohtajan lausunto, jonka mukaan Uppsala haluaa olla uudenaikainen ja kaikki huomioonottava työnantaja eikä kaupungissa suvaita minkäänlaisia kielikieltoja.

Gro Hansenin mukaan uppsalalaiset päinvastoin rakastavat suomen kieltä, jota kaupungissa käyttää merkittävä vähemmistö.

- Toivomme jopa, että pääsisimme osaksi suomenkielistä hallintoaluetta, sanoo Gro Hansen ja viittaa Ruotsin hallituksen suunnitelmiin suomen kielen aseman parantamisesta.

Suosittelemme sinulle