Hyppää sisältöön

Ranskasta löytyi harvinainen vanha kultarahakätkö

Bretagnen niemimaalla Ranskassa on tehty harvinainen arkeologinen löytö. Tien leventämisen yhteydessä muinaisen maatilan alueelta paljastui lähes 550 kultarahan kätkö. Tämäntapaiseen aarteeseen törmätään vain kerran sadassa vuodessa, sanovat tutkijat.

Luonnonkullan ja -hopean seoksesta elektrumista lyödyt kolikot ovat peräisin rauta-ajalta sataluvulta ennen ajanlaskumme alkua. Löytöpaikkaa Bretagnen keskiosassa asuttivat tuolloin, juuri ennen roomalaisvalloitusta, maataloutta harjoittavat kelttiheimot. Rahat olivat vain muutaman senttimetrin syvyydessä parinsadan neliömetrin alueella. Asiasta kertoo Ranskan television TF1-kanava. Sen tietojen mukaan löydön tieteellistä arvoa lisää se, että rahat ilmeisesti löytyivät samalta paikalta, jonne ne oli kätketty yli 2 000 vuotta sitten. Useissa rahoissa oli kuvattuna ratsumies ja hänen tunnuksensa villisika.

Tutkijoiden mukaan rahojen suuri määrä kertoo kehittyneestä, luokkiin jakautuneesta yhteiskunnasta. Löydöksen uskotaan näin muuttavan tieteen käsitystä muinaisista Bretagnen kelteistä.

Suosittelemme sinulle