Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Grönlanti hyödyntää ilmastonmuutosta ja lisää öljyntuotantoa

Ilmastonmuutos sulattaa Grönlannin ikijäätä ja paljastaa uusia mahdollisuuksia öljyn ja kaasun tuotannolle. Mannerjäätikön lähes kokonaan peittämä Grönlanti on ollut aikaisemmin lähes mahdoton kohde energiantuottajille, mutta viime vuosina jäätikkö on avautunut niin paljon, että poraus on mahdollista uskaliaimmille energiayhtiöille.

Avaa Yle-sovelluksessa

Grönlannin kaivos- ja energiavirasto myönsi viime viikolla lupia öljyn ja kaasun etsintöön saarimaakunnan länsiosaan, joka on tätä nykyä jäätön viisi kuukautta vuodessa. Virasto suunnittelee lupahuutokaupan järjestämistä myös koillis- ja luoteisrannikolle, joiden arvioidaan sulavan riittävästi vuoteen 2012 mennessä.

Yksin Grönlannin koilliskolkassa arvioidaan olevan öljyä ja kaasua öljyekvivalentiksi laskettuna yli 31 miljardia barrelia, mikä nostaisi alueen yhdeksi maailman 20 suurimmasta energiantuotantoalueesta. Huolimatta jään sulamisesta, Grönlanti on joka tapauksessa hyvin vaikea alue poraustoiminnalle. Energian korkea hinta ja varastojen hupeneminen ovat kuitenkin rohkaisseet energiayhtiöitä avaamaan tuotantoa entistä vaikeammissa paikoissa.

Grönlanti, Tanskan autonominen maakunta, painiskelee energiarikkauksien ja ilmastonmuutoksen haittojen välimaastossa. Maakunnan pääministeri totesi viime viikolla, että Grönlannin alkuperäisväestö on ensimmäisiä, joilta ilmastonmuutos tuhoaa perinteisen elämäntavan.

Suosittelemme