Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

EU:n komissiossa riita päästörajoituksista

Mielipiteet EU:n yhteisten päästörajoitusten hyödyllisyydestä menevät ristiin Euroopan komissiossa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Komissio julkistaa ensi keskiviikkona kauan odotetun paketin, joka sisältää joukon ehdotuksia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi viidenneksellä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Yritystoiminnasta ja teollisuudesta vastaava komissaari Günter Verheugen ei kuitenkaan usko päästörajoitusten tiukentamisen hillitsevän ilmaston lämpenemistä maailmanlaajuisesti.

Verheugenin mukaan tulossa olevat ehdotukset vahingoittaisivat Euroopan taloutta. Teollisuuden siirtäminen pois Euroopasta ei myöskään ole ratkaisu maailman ympäristöongelmiin, Verheugen sanoo uutistoimisto DPA:n erikoishaastattelussa.

Saasteiden vientiä ja työttömyyden tuontia - Jos pakotamme Euroopan yritykset tuottamaan tavaransa EU:n ulkopuolella, tuotanto tapahtuu ympäristön kannalta vähemmän tiukkojen sääntöjen vallitsessa ja päästöt päin vastoin kasvavat. Näin me harjoittaisimme saastuttamisen vientiä ja työttömyyden tuontia, Verheugen sanoo. Elinkeinoelämän eduista vastaava komissaari Verheugen korostaa lisäksi, että energiasyöpöt teollisuudenalat Euroopassa kuten terästeollisuus ovat jo "lähellä rajojaan" eivätkä voi vähentää päästöjään lisää kovin paljon. - Jos sisällytämme energiaintensiiviset teollisuuden alat kokonaan päästökaupan piiriin, seurauksena on kustannusten huima nousu emmekä silti vähentäisi hiilidioksidipäästöjä, Verheugen sanoo. DPA

Suosittelemme