Yhtiöiden tarkoituksena on tämän vuoden aikana selvittää vaihtoehtoiset teknologiat ja ensi vuonna valita sovellettava teknologia. Investointipäätös on määrä tehdä vuonna 2009, jolloin järjestelmä olisi käytössä vuonna 2015.
Teollisuuden Voima Oy:n toimistopäällikkö Jaakko Tuomisto kertoo YLE Uutisille, että hankkeen kustannusarviota ei näin aikaisessa vaiheessa voida vielä esittää. Sähkön hintaa hiilidioksidin talteenoton arvioidaan nostavan noin sadalla eurolla per megawattitunti. Meri-Porin lauhdevoimalan kapasiteetti on 565 megawattia.
Talteenotettu hiilidioksidi on tarkoitus laivata Eurooppaan, missä se varastoitaisiin maanalaisiin onkaloihin. Varastointipaikat ja -tavat ovat osa selvitystyötä. Tuomiston mukaan selvitystyön aikana pyritään varmistamaan varastoinnin turvallisuus, ettei ainetta pääse ulos säilytyspaikoistaan.
Yhtiöiden nyt julkisuuteen tuoma hanke on tiettävästi ensimmäinen Suomessa. Norjassa ja Keski-Euroopassa hiilidioksidin talteenoton kehitystyötä on tehty jo muutamia vuosia. Fortum tekee Tukholmassa Värtanin sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksella kokeiluja hiilidioksidin talteenottoteknologiasta.
Euroopan unioni julkistaa huomenna uuden energia- ja ilmastostrategiansa. Energiayhtiöt uskovat, että siihen liittyy kannustimia myös hiilidioksidin talteenottoteknologioiden kehittämiseksi ja käyttöönottamiseksi. Yhtiöt toivovat, että Meri-Porin hanke pääsisi EU:n yhdeksi alan pilottihankkeeksi, kertoo johtaja Risto Andsten Fortumista YLE Uutisille.
Fortumin tavoite on tulevaisuudessa kehittää yhä vähemmän hiilidioksidia päästäviä energiamuotoja, Andsten kertoo. Yksi esimerkki tästä toiminnasta on yhtiön Ruotsissa aloittama tutkimushanke aaltovoiman hyödyntämiseksi.
Hiilidioksidi on pahimpia kasvihuoneilmiötä edistäviä kaasuja. Sitä vapautuu ilmakehään fossiilisten polttoaineiden, mm. hiilen käytön myötä.