Hyppää sisältöön

Äärioikeistolainen filmi islamista huolestuttaa Hollannissa

Hollannin viranomaiset varautuvat levottomuuksiin islamia arvostelevan äärioikeistolaisen lyhytelokuvan vuoksi. Elokuvan pelätään nostavan jopa samanlaisia mellakoita kuin tanskalaislehdessä esitetyt pilakuvat aikanaan synnyttivät muslimimaissa.

Brittiläisen Guardian-lehden mukaan Hollannin terrorismin vastainen poliisi on määrätty valmiustilaan ja ulkomailla asuvia hollantilaisia on pyydetty ilmoittautumaan lähetystöihin siltä varalta, että ensi viikolla esitettävä filmi synnyttää väkivaltaisuuksia.

Pahimmillaan Hollanti pelkää samanlaisia mellakoita muslimimaissa kuin tanskalaislehdessä julkaistut Muhammed-pilakuvat aiheuttivat toissa vuonna.

Äärioikeistolaisen Vapaus-puolueen kansanedustajan Geert Wildersin tekemä kymmenminuuttinen elokuva on määrä esittää ensi viikolla. Wildersin mukaan islamissa on fasistisia piirteitä, jotka tulee paljastaa.

Wilders sanoo filminsä todistavan, että Koraani on suvaitsemattomuutta, murhia ja terrorismia lietsova kirja, jotka on verrattavissa Adolf Hitlerin Taisteluni-teokseen.

International Herald Tribune -lehden mukaan Hollannin sisä- ja oikeusministerit katsovat, etteivät niillä ole perustuslaillisia oikeuksia elokuvan kieltämiseen. Hallitus kuitenkin toivoo, ettei mikään Hollannin suurista televisiokanavista kelpuuta filmiä ohjelmistoonsa.Wilders sanoo, että filmi esitetään joko televisiossa tai internetissä painostuksesta riippumatta.

Myös EU:n oikeusministerit ovat ilmaisseet huolensa elokuvasta. Ministereiden mukaan hollantilaiset oikeusviranomaiset pyysivät EU:n tukea epävirallisissa keskusteluissa Sloveniassa. Luxemburgin oikeusministeri Luc Frieden sanoi, että elokuvan esittämisellä olisi vaikutuksia myös muihin EU-maihin.

Syyrian muslimiyhteisöä edustava suurmufti Ahmad Badr al-Din Hassoun varoitti viimeviikkoisella vierailullaan EU-parlamentissa, että mikäli Wilders repii tai polttaa Koraanin filmissään, hän lietsoo avoimesti sotaa ja verenvuodatusta.

Hollannin 16 miljoonasta asukkaasta noin miljoona on muslimeja.

Suosittelemme sinulle