Eduskunnan työntekijöille tehdyn kyselyn mukaan kymmenet naiset ovat kokeneet sanallista tai jopa fyysistä häirintää - usein kansanedustajan taholta. Nykyisellä tasa-arvolailla ei päästä kansanedustajien tekemään häirintään kiinni, sillä laki koskee vain työsuhteita, ei luottamustehtäviä.
Kansanedustaja Tarja Tallqvistin (kd.) mukaan ongelman taustalla ovat epätasaiset valtasuhteet.
- Tässä olisi varmaan syytä tehdä lakialoite tai ainakin kirjallinen kysymys siitä, miksi laki ei ulotu kansanedustajiin tällaisessa asiassa, Tallqvist sanoo.
Eduskunnan ylin virkamies, pääsihteeri Seppo Tiitinen pitää hankalimpina juuri kansanedustajien ja virkamiesten välisiä tapauksia. Kansanedustaja on tilanteessa esimiesasemassa ja virkamies puolestaan alaisena.
Tiitisen mukaan tasa-arvolain muuttaminen ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä yleiset käyttäytymisnormit koskevat kansanedustajia muutenkin.
Jotkut kansanedustajat ovat kuitenkin eri mieltä:
-Jos tasa-arvolaissa ei tarpeeksi selvästi sanota, että myöskään kansanedustaja ei voi käyttäytyä epäasiallisesti, niin sitten pykäliä olisi varmaan syytä täsmentää, kommentoi kansanedustaja Annika Lapintie (vas.)
Eduskunnan naistyöntekijöiden häirinnästä julkisuudessa syytetty nivalalainen keskustaedustaja Pekka Vilkuna puolustautui tiistai-iltana YLEn Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa:
- En minä tunnista itseäni noista jutuista, en missään tapauksessa, Vilkuna kommentoi.
Eduskunta aloittaa kevätkautensa ensi maanantaina. Häirintäkeskustelua tullaan todennäköisesti käymään tasa-arvotoimikunnassa ja eduskuntaryhmissä. Asia voi nousta esille myös kyselytunnilla, jos tasa-arvoministeri Stefan Wallinille esitetään kysymys tasa-arvolain muutoksesta.
YLE Uutiset