Hyppää sisältöön

Tansaniasta löytyi uusi nisäkäslaji

Uusien eläinlajien löytyminen maailmasta ei ole tuiki tavatonta, mutta uusia nisäkäslajeja löytyy enää harvoin. Tutkijat ovat riemuissaan uudesta, sangen poikkeuksellisesta otuksesta, jonka he tavoittivat Tansanian syrjäseudulta.

Rhynchocyon udzungwensis -nimen saanut sengi eli norsupäästäinen on suurempi kuin mikään aiemmin tunnetuista 15 sengilajista. Sillä on painoa 700 grammaa eli neljännes enemmän kuin yhdelläkään sukulaislajeistaan. Poikkeuksellista eläimessä on myös harmaa naama ja musta takapuoli.

Sengit eivät todellisuudessa kuulu päästäisiin, vaikka ulkonäkö niitä muistuttaakin. Virheellisen nimensä ne saivat varhaisilta tutkijoilta. Eteen lisättiin norsu-liite eläinten pitkän ja taipuisan kuonon vuoksi.

Tulokas tallentui ensi kertaa automaattikameran kuvaan metsän kareikossa Udzungwavuorilla vuonna 2005.

Seuraavana keväänä yhdysvaltalainen eläintieteilijä Galen Rathbun ja hänen italialainen kollegansa Francesco Rovero palasivat alueelle. Kaksiviikkoisen retkensä aikana he saivat kiinni neljä sengiä ja näkivät niitä 40 kertaa. Tutkimuksissa varmistui, että kyseessä todella on aivan uusi laji.

Brittilehti Journal of Zoology esittelee tulokkaan helmikuun numerossaan.

Rathbun ja Galen kertovat löydöstään kuvin ja sanoin englanninkielisessä tutkimusraportissaan (pdf). (siirryt toiseen palveluun) AFP

Suosittelemme sinulle