Hyppää sisältöön

Hamasilta ja Iranilta vastalause Muhammed-kuvista

Islamistijärjestö Hamas on tuominnut tanskalaislehtien päätöksen julkaista uudelleen kiistellyt Muhammed-pilapiirrokset.

Hamas sanoi, että pilapiirrosten julkaiseminen loukkasi kymmenien miljoonien muslimien tunteita. Hamas vaati virallista anteeksipyyntöä ja kuvien julkaisijoita oikeuteen.

Myös Iran on reagoinut Tanskassa keskiviikkona uudelleen julkaistuihin Muhammed-pilapiirroksiin kutsumalla Tanskan suurlähettilään "vakavaan" puhutteluun. Iran tuomitsi kuvien uudelleenjulkaisun johtavissa tanskalaislehdissä voimakkaasti.

Julkaisu oli tuen osoitus yhdelle kuvien piirtäjistä, jonka murhasuunnitelma paljastui Tanskassa alkuviikolla.

Pilapiirrosten julkaisu kuohutti mieliä myös Pakistanissa. Mielenosoittajat polttivat Tanskan lipun Karachissa maan eteläosissa. Mielenosoitukseen osallistui noin 50 radikaalin opiskelijaryhmän jäsentä.

Ainakin 17 tanskalaista sanomalehteä julkaisi Muhammedia esittävän pilakuvan uudelleen sen jälkeen kun Tanskan poliisi oli estänyt pilakuvan piirtäjää Kurt Westergaardia vastaan kaavaillun murhasuunnitelman.

Kuva oli yksi 12 pilakuvan sarjasta, joiden julkaisu tanskalaislehdessä syksyllä 2005 toimi sytykkeenä rajuihin mellakoihin useissa muslimimaissa. Kuvakohu aiheutti myös Tanskan-vastaisia mielenosoituksia ja ostoboikotteja kautta muslimimaailman, erityisesti Lähi-idässä. Tanskan lippuja poltettiin, ja sen ja muiden länsimaiden lähetystöihin yritettiin tunkeutua. Afganistanissa ja Libyassa mielenosoittajia sai surmansa. Tällä kertaa ainakin kolme lehteä Ruotsissa, Hollannissa ja Espanjassa julkaisi kiistellyn kuvan raportoidessaan Tanskan tapauksesta. AP, Reuters Kiistelty Muhammed-pilakuva julkaistiin uudestaan Tanskassa (13.2.2008)

Suosittelemme sinulle