Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

EU-komissio: Hintojen nousu kiihtyy

Euroopan komissio ennustaa hintojen nousuvauhdin kiihtyvän euroalueella. Komissio nosti inflaatioennusteensa 2,6 prosenttiin viime syksyn 2,1 prosentista. Koko EU-alueen inflaatioennusteen komissio korotti 2,9 prosenttiin aiemmasta 2,4 prosentista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Komissio odottaa, että kuluttajahintojen nousuvauhti hiljenee vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Tämä kuitenkin edellyttää elintarvikkeiden ja raaka-aineiden hinnannousun laantumista.

Euroopan keskuspankin tavoitteena on pitää euroalueen kuluttajahintojen vuosinousu kahden prosentin tuntumassa.

EU-komissio on lisäksi heikentänyt arviotaan euroalueen tämän vuoden talouskasvusta. Komissio pudotti kasvuennusteensa 1,8 prosenttiin viime syksyn 2,2 prosentista.

Komissio perustelee heikentyneitä kasvunäkymiä rahoitusmarkkinoiden levottomuudella, Yhdysvaltain kasvun heikentymisellä ja korkeilla raaka-ainehinnoilla. Komissio leikkasi myös koko EU:n kasvuennusteen 2,0 prosenttiin aiemmasta 2,4 prosentista.

Ensi vuoden kasvusta komissio ei esittänyt arviota. Komission mukaan maailmantalouden tilanne ja näkymät ovat nyt poikkeuksellisen epävarmat. Finanssimarkkinoiden myllerrys jatkuu ja useat luottomarkkinoiden osa-alueet toimivat heikosti.

Komission mukaan kasvu heikentyy Yhdysvalloissa ennakoitua enemmän, ja veroleikkausten sekä koronlaskujen vaikutukset ovat epävarmoja. Korkeat raaka-aineiden hinnat vaikuttavat sekä kasvuun että inflaatioon.

Startel

Suosittelemme sinulle