Hyppää sisältöön

Joka kymmenes suuryritys joutunut vakoilun kohteeksi

Suojelupoliisi joutuu panostamaan entistä enemmän yritysvakoilun estämiseen. Supon tutkimuksen mukaan joka kymmenes suuryritys on joutunut vakoilun kohteeksi. Vakoilijat ovat usein opiskelijoita, konsultteja tai jopa diplomaatteja.

Suojelupoliisin tiedustelun painopiste on siirtynyt yhä vahvemmin yritysvakoilun estämiseen.

Supon osastopäällikön Harri Sarvannon mukaan laiton tiedostelu kohdistuu Suomessa etenkin korkeanteknologian yrityksiin.

Vakoilun kohteeksi joutuvat yritykset ovat erikoistuneet kännyköiden ja tietokoneiden huipputeknologiaan, biotutkimukseen sekä laivanrakennukseen.

Viime vuonna Supo teki kyselyn lähes 500 yritykselle. Niistä joka kymmenes oli havainnut vakoilua ja noin sata epäili firmansa joutuneen salaisen urkinnan kohteeksi viimeisten kahden vuoden aikana.

Sarvannon mukaan yritys ei yleensä havaitse vakoilua, mikäli tiedostelutoimintaa tehdään ammattimaisesti.

Valtiot ja yritykset vakoilevat, koska kilpailu markkinoilla kovenee. Luvaton tieto lähtee Suomesta helposti.

Vakoilijat tulevat Suomeen yleensä opiskelijoiksi, konsulttitöihin tai jopa diplomaateiksi. Noin vuosi sitten media nosti esille kiinalaiset opiskelijat joita epäiltiin vakoilusta.

- En lähde tässä osoittelemaan mitään tiettyä valtiota sormella, mutta kaikkia sellaiset maat, joilla on merkittävää ulkotiedustelukapasitettia käyttävät varmasti tarpeen tullen opiskelijoita hyväkseen, Sarvanto sanoo.

Supo on aloittanut suuryritysten kouluttamisen vakoilun ehkäisemiseksi.

Suosittelemme sinulle